Червен изгрев - Пиърс Браун

Битка на умове в „Червен изгрев“

По принцип изобщо не си падам по космически кораби, слузести извънземни, Дарт Вейдър-и и други подобни. Затова в началото трилогията никак не ми се беше набила на очи. Е да, ама след толкова добри отзиви, които прочетох, се зарибих безвъзвратно и си казах: „Край, взимам ги!“. И си ги взех. И сега се чудя какво толкова съм се чудила, че не съм ги взела по-рано.

„Червен изгрев“ за мен е от книгите УАУ. Битка на умове, стратегии, хитрост и тарикатлък. Битка, в която сърцето няма право на мнение. Не съм чела друга подобна книга до този момент. Честно казано не знам как да оформя това ревю така, че хем да успея да ви накарам да се влюбите в историята, хем да не ви издам нищо. Защото аз се влюбих. И ако все пак нещо ви спойлна, прощавайте.

Действието, както е ясно, се развива на Марс. И въпреки че е на Марс, от един момент нататък това изобщо не ми правеше впечатление. Обществото е разделено на касти и Цветове. Дароу е Червен. От най-низшите. Роб. Работи и живее в под земята, в мините. Не живее охолно, но е щастлив със семейството и близките си. Вярва, че е от първите заселници на Марс. Че той и всички останали Червени подготвят планетата за другите Цветове. Но Дароу е умен. И след като разбира в каква лъжа е живял, след като му отнемат най-ценното, той е готов на всичко, за да ги спре. Кръвогадните, безпощадни и безсърдечни Златни.

След като претърпява невъзможна и твърде болезнена метаморфоза, Дароу се превръща в свръхчовек, успява да премине успешно през всички изпити и проверки и тръгва на „училище“ за Златни. А училището е игра. Брутална и жестока. Игра на поробване, игра на оцеляване. Няма място за чувства. Не е важно колко си красив или колко нависоко са родителите ти в обществото, важно е стратегията ти да проработи. Да си хитър тарикат и да използваш безпогрешни тактики. А Дароу е невероятен стратег. Въпреки че често и сам не знае какво прави, доста добре му се получава.

Аз съм овца във вълча кожа сред глутница вълци.

Да следя как мислите му препускат, как крои планове и ги изпълнява, как греши и как се поправя, за мен беше страхотно преживяване. При все че се издигна в йерархията сред учениците и превзе играта, Дароу нито за миг не забрави от къде е тръгнал, защо и каква е неговата цел. Това ми хареса най-много в него. Хареса ми и неговата болка, хареса ми гнева, яростта му. Колкото и пъти да го препъват, той се изправя и продължава още по-настървен. Не се сещам да ме е разочаровал като герой.

Както може да се очаква, историята изобилства от неочаквани обрати и изненади. Приятели се превръщат във врагове и врагове се превръщат в приятели само за един миг. И както е навсякъде по света – има намесена корупция, измами, саботажи. Действието е динамично, развива се бързо. Героите са най-разнообразни – забавни, лицемерни, жестоки, безсърдечни. Историята успя да събуди в мен най-различни емоции. Натъжи ме, ядоса ме, шокира ме, забавлява ме. Донесе ми пълно читателско удовлетворение.

Светът, който е изградил Пиърс Браун, макар да е суров и доста кървав, е място, на което ми хареса да бъда. И ще се върна там със „Златен син“ в най-скоро време. Благодаря ви, Сиела, че издадохте тази трилогия!

Повече информация за книгата

Червен изгрев

Червен изгрев - #1


Пиърс БраунISBN:

9789542816683

Издадена през:

2015 година

Издадена от:

Издателство Сиела

Жанр:

Фентъзи, Антиутопия, Научна фантастика, Young Adult

Страници:

472
Goodreads Откъс

Далечното бъдеще. Цялата Слънчева система е колонизирана, а човечеството е оформено като тоталитарно кастово общество. Дароу принадлежи към най-нисшата прослойка – тази на Червените.

Те вярват, че са изпратени на Марс, за да направят планетата годна за живот, че кръвта и потта, които проливат всеки ден, ще спечелят правото на децата им да живеят на повърхността.

Но Червените са предадени. Дароу открива, че повърхността на планетата е заселена отдавна, а неговите хора са лъгани от Златните, за да продължават да живеят в мините. Като роби.

Воден от жаждата за отмъщение, Дароу приема да се включи в бунтовническата групировка Синовете на Арес, да проникне в Института, където децата на Златните се обучават, и да стане един от тях.

Червеният изгрев ще настъпи. Дори ако Дароу трябва да плати за свободата с цената на живота и всичко човешко в себе си.

2 коментара

  1. И аз не си падам особено по космически и извънпланетарни неща, но акцентът в книгата е по-скоро в друга насока. Стигнал съм до половината и определено ми допада. Дароу е чудесно изграден образ, към който няма как да не си съпричастен. Очаквам втората и третата книга да са още по-интересни.

    1. Благодаря ти коментара 🙂 И аз останах приятно изненадана от от насоката, в която вървеше сюжета. А относно останалите две книги – предстои да разберем 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *