Червена като кръв - Сала Симука

„Червена като кръв“ от Сала Симука – приказка с кървав привкус

„Червена като кръв“ е книга за грешните избори и тежките последствия от тях. Книга за това как погрешно взетите решения на различни хора, на пръв поглед нямащи нищо общо помежду си, могат да се съберат в едно като парченца от пъзел, а картината се получава студена и кървава. Съвсем не е гледка за обикновени тинейджъри, каквито са и главните герои в книгата – Лумики, Елиза, Туука и Каспър.

Лумики не е аутсайдер, но предпочита да страни от хората. Въпреки това си предпочитание, обаче, се привързва и сприятелява с Елиза до толкова, че да се страхува за безопасността ѝ и да пожелае да рискува собствения си живот, за да ѝ помогне. Способна е да се превъплъщава в най-различни личности, както и да се слива с обстановката и да става невидима когато това е нужно.

Тя беше парченцето от мозайката, което си нямаше място, но можеше внезапно да запълни всяка дупка, нуждаеща се от запълване.

Имала е тежко детство, детство на тормоз и унижения в училище. Живяла е в страх и очакване на следващия побой от нейни съученици или друго нещастие.

Насилие, изтезания и подчинение.

Докато не се пречупва и не отвръща на удара. И тогава спира да се страхува. Страхът бива заменен от смелостта.

Според Лумики

Най-лесният начин да се справяш с живота бе да не се месиш в чуждите работи.

Но в момента, в който попада на кървавите банкноти, тя не само се намесва, но и застава в центъра на събитията.. и опасностите. В началото като че ли от чисто любопитство иска да разбере от къде са се появили парите и без да иска се въвлича в серия от животозастрашаващи ситуации. Неколкократно се оказва на косъм от смъртта. И вместо в къщичка със седем джуджета, финландската Снежанка попада на парти на най-големите наркобосове, а вместо отровна ябълка – получава куршум.

Елиза е нормална тинейджърка до момента, в който разбира, че баща ѝ не е човека, за когото го е мислела цял живот. В началото изглежда като глуповата страхливка, но с напредването на историята си проличават ума и решителността ѝ. Няма как да не я запомня с комбинацията от розово и черно.

Туука и Каспър пък са двама младежи, които си падат по забавленията от алкохолен и наркотичен характер, но въпреки че не са най-сериозните и надеждните, се опитват да помогнат с каквото могат.

В самото начало на книгата, във встъпителната част, ми беше малко трудно да се ориентирам за какво иде реч. Имена почти не се споменават, нито пък места, и имаше момент, в който започнах да се питам какви са тия хора, от къде се появиха и какво общо имат с главната героиня. За щастие, всичко това се изяснява. За нещастие, твърде много въпроси все пак остават без отговори. Намекват се много тайни, мистерии, загатва се дори любовна история между Лумики и мистериозен младеж, за който подозирам, че ще се появи във втората или третата книга. Макар и да е приключила в миналото, въпросната любовна история, или по-скоро нещастният ѝ край, носи на Лумики болка и в настоящето.

Историята се разказва от различни гледни точки, което от една страна помага да се разкрият някои отговори, но от друга – възникват нови въпроси. Освен със „Снежанка“, авторката прави асоциации и с други приказки, което според мен е голям плюс, хареса ми. Чете се бързо, буквално за часове, а мистерията създава допълнително напрежение и те кара да отгръщаш страниците жаден за просветление. Препоръчвам да се чете когато падне големия сняг, за да е потапянето в мразовитата атмосфера на Тампере максимално, не че иначе удоволствието от четенето ще е по-малко. На мен ми допадна много и търпеливо ще си чакам продължението, за да разбера през какви перипетии ще премине Лумики в следващата книга.

Повече информация за книгата

Червена като кръв

Снежанка - #1


Сала СимукаISBN:

9789542713777

Издадена през:

2016 година

Издадена от:

Издателство Егмонт

Жанр:

Young Adult, Мистерия, Трилър

Страници:

232
Goodreads Откъс

Няма безпогрешни планове…

В сковаващата арктическа зима, седемнадесетгодишната Лумики Андерсон влиза в тъмната стаичка на училищната си фотолаборатория и намира купчина мокри, кървавочервени банкноти. Хиляди евра, оставени да изсъхнат – оцапани с нечия кръв.

Младото момиче живее само в апартамент, далеч от родителите си и миналото, останало зад гърба й. Посещава престижно училище и е фокусирана върху обучението си. Не обръща внимание на клюките и кликите, не ходи на шикозните партита, организирани от красивите и популярни момичета и момчета. Но намирането на кървавите пари променя всичко. И докато тя губи контрол над внимателно изградения си живот, е на път да открие, че не само е била сляпа за всичко, което я заобикаля, но и времето неумолимо изтича. Дали когато види червената кръв върху белия сняг, няма да е вече прекалено късно да спаси приятелите и самата себе си?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *