Четири нощи с херцога - Елоиза Джеймс

„Четири нощи с херцога“ от Елоиза Джеймс – хумор по исторически

Смях се с глас когато четох тази книга – изключително забавен и интересен исторически роман.

Още от петнайсетгодишна Миа е влюбена във Вандър. Написва му любовна поема, чрез която той, заедно с други момчета, я унижават и провалят дебюта ѝ, а Миа заравя любовта си към него толкова дълбоко, че започва да вярва, че не съществува.

Тринайсет години по-късно, след като бива изоставена пред олтара, принудена от отчаяние Миа изнудва Вандър, херцога на Пиндар, да се ожени за нея и въпреки, че в началото тази идея никак не му допада и направо е бесен от отнетото право на избор, много скоро той се влюбва в нея и му се налага да я спечели отново.

Историята е изпълнена с колоритни герои, като почти няма такъв, който да не харесвам.

Емилия Гуендолин Карингтън е интелигентна и красива (макар че въпреки интелигентността си, остава сляпа за красотата си), пише любовни романи и е напълно независима като изключим факта, че е задължена да се омъжи за заможен мъж с добро потекло, за да може да вземе племенника си под крилото си и да го избави от алчния му чичо. За Чарли, който е като неин син, тя е готова на всичко, дори да се унижи като предложи брак на един арогантен херцог.

– Предполагам, ме смятате за луда. Боя се, че наистина е така, поне малко.

Миа е силна героиня, макар че си има и своите слабости. Разплаква се лесно, но умее и да се противопоставя и да поставя Вандър на мястото му когато е нужно.

Евандър Септимъс Броуди си дава вид на злодей пред Миа и не пропуска възможност да отбележи колко е недоволен от постъпката ѝ, докато не решава, че този брак е идеален за него по ред причини. Доброто му сърце си проличава още при първата му среща с Чарли, когато му показва, че въпреки недъга си, може да живее нормален живот като всички момчета на неговата възраст. Но макар и с добро сърце, от страх (разбира се) и понеже не е готов да признае пред себе си, че е в плен на любовта, той обижда Миа и я ранява неведнъж, докато не я изгубва и осъзнава колко много всъщност означава за него любовта ѝ.

– Наговорих ти тези неща от страх. Искам те повече, отколкото е полезно за самоуважението ми. Проклятие, Миа, превръщам се в мъж, готов да измине пеша пътя от тук до Лондон в замяна на една твоя целувка.

Мастър Чарлс Уолъс Карингтън, 9-годишният племенник на Миа, е изключително и умно дете, макар и с вроден недъг. Вандър бързо му става приятел, помага му да расте по-силен и го учи на всички неща, които един млад мъж трябва да умее.

Сър Кътбърт (или за по-кратко Шишо) е чичото на Вандър, който винаги е пиян, но с бистър ум. Приема Миа веднага въпреки изнудването ѝ и въпреки всичко. Вечно усмихнат и винаги готов да помогне. Много симпатичен човек!

Още веднъж ще го кажа – историята е много забавна. Прелива от хумор, не е прекалено драматична. Чете се много бързо, вероятно защото преобладават диалозите. Нито за миг не ми доскуча и не се сещам за нещо, което да не ми е харесало (като изключим магариите на Вандър в началото може би, но накъде без тях).

В последствие разбрах, че книгата се явява с номер 8 в поредицата „Отчаяни херцогини“ както и че има още една, излязла преди нея, а именно „Три седмици с лейди Хикс“, която силно се надявам от издателство Калпазанов да преиздадат, тъй като не се намира никъде, а аз много искам да прочета.

Препоръчвам горещо „Четири нощи с херцога“ на всички любители на историческите романи (и не само). Няма да останете разочаровани. Имайте предвид, че въпреки спойлерите в това ревю, не съм разкрила всичко – има още много интересни моменти в историята. Мен лично Елоиза Джеймс ме спечели като фен и ще chase-вам всяка нейна книга от тук нататък.

Повече информация за книгата

Четири нощи с херцога

Отчаяни херцогини - #8


Елоиза ДжеймсISBN:

9789541703083

Издадена през:

2016 година

Издадена от:

Издателство Калпазанов

Жанр:

Историческа романтика

Страници:

368
Goodreads

Като младо момиче Емилия Гуендолин Карингтън заявява на вбесяващия бъдещ херцог на Пиндар, че е готова да се омъжи за всеки друг мъж освен за него… но години по-късно с ужас установява, че няма към кого другиго да се обърне.

Евандър Септимъс Броуди си има свои причини да приеме дръзкото предложение за брак на Миа, но има едно нещо, което никога няма да даде на своята опърничава съпруга: самия себе си. Вместо това ѝ предлага дяволска сделка: да прекарва с нея четири нощи в годината. Четири нощи и нито миг повече. И то само когато тя го помоли за тях.

Но Миа няма да го стори никога.

Сега Вандър е изправен пред най-голямото предизвикателство в живота си: да съблазни собствената си съпруга, за да спечели сърцето ѝ. Каквото и да му струва това, тази битка той не може да си позволи да загуби.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *