Бяла като сняг - Сала Симука

Истини и лъжи в „Бяла като сняг“

След като преди малко повече от два месеца ви споделих мнението си за „Червена като кръв“, иде ред да се изкажа и за продължението на „Снежанка“ –  „Бяла като сняг“. Втората книга от трилогията за Лумики е също толкова интригуваща като първата, че дори и малко повече. Историята показва, че жаждата за внимание може да бъде смъртоносна. Измами, интриги, секти и убийства се преплитат и изграждат света на Лумики след смъртоносната надпревара в Тампере.

В рамките на една седмица главната героиня се разминава на няколко пъти със смъртта, бива излъгана, измамена и въвлечена в големи неприятности. Действието се развива главоломно бързо и отново, както и в първата книга, се разказва от различни гледни точки – както на добрите, така и на недоброжелателните персонажи. В началото си и тази книга отваря безброй въпроси – кои са тези хора, какво е общото помежду им, защо авторката ни говори за тях – всичко изглежда несвързано. Но с напредване в историята всичко си идва на мястото и нещата се оказват свързани по непредвидим начин.

В „Бяла като сняг“ Лумики често се потапя в спомени от миналото, откъдето и узнаваме кое е мистериозното момче, разбило сърцето ѝ, за което се загатва в първата книга. Признавам, определено не очаквах ТОВА. Както споменах и преди – подозирам, че въпросния младеж ще се появи от плът и кръв в последната книга от трилогията.

Тук, освен че атмосферата е различна – горещо лято в Прага, вместо мразовития и студен Тампере – различни са и второстепенните герои. Ленка е младата жена, представила се на Лумики за нейна сестра, която е просто едно момиче с промит мозък, изгубило майка си, чувстващо се самотно и търсещо някой, който да запълни тази самота. Лумики събужда в Ленка желания, които според нейните вярвания са греховни и нечисти. Събужда желание за живот.

Пет години Ленка не си беше мечтала да пътува. Сега обаче, подобно на крадци в нощта, в главата ѝ се промъкваха идеи да се качи на самолета с Лумики, да отлети далече, във Финландия, да отиде на сауна, да плува в искряща езерна вода и да подуши уханието на брезите, които Лумики бе описала така красиво. Лумики бе събудила у Ленка желанието да използва всичките си сетива до краен предел поне веднъж в живота си.

Иржи Хашек е млад и амбициозен журналист, който вярва, че е по следите на историята на живота си. Оказва се за жалост, че е въвлечен в цялата измамна схема и е просто пионка в играта, която се разиграва, без ни най-малко да подозира какво са му приготвили на финала. Благодарение на Лумики успява да доживее края на историята.

Като цяло „Бяла като сняг“ много ми хареса, дори повече от „Червена като кръв“, ако трябва да съм честна. Историята е динамична, има напрежение, има съспенс и успява да гъделичка любопитството от началото до края. Чете се за часове и тъй като действието се развива през лятото, е чудесно нажежаващо четиво за настоящите студени дни. Препоръчвам на всеки, който търси разнообразие в читателското си изживяване. За мен определено беше такова. Благодаря ви, Егмонт, и чакаме „Черна като абанос“!

Повече информация за книгата

Бяла като сняг

Снежанка - #2


Сала СимукаISBN:

9789542719199

Издадена през:

2017 година

Издадена от:

Издателство Егмонт

Жанр:

Young Adult, Мистерия, Трилър

Страници:

192
Goodreads Откъс

Късче лед под горещото лятно слънце…

Бягайки от славата, придобита след като помогна да бъде заловена най-голямата престъпна групировка в Хелзинки, седемнадесетгодишната Лумики Андерсон заминава за Прага.

Там тя се надява да открадне седмици на тишина и спокойствие сред лудницата от туристи. Но, малко след като пристига, се сблъсква с уплашена, странна млада жена, която твърди, че е отдавна изчезналата й сестра Ленка. И въпреки, че не вярва на историята, Лумики не може просто да я подмине.

Младата жена бързо бива въвлечена в тъжния и странен свят на Ленка, разкривайки тайна, която ще е отведе от сърцето на порочна секта до най-високите ешелони на корпоративния бизнес. Бягайки, за да спаси живота си отново, Лумики трябва да използва всичките си способности, за да оцелее. Но дали ще успее да го постигне сама?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *