Книжен Май - на прага на лятото

Книжен Май – на прага на лятото

Привет, приятели! С огромно закъснение (again&again) пиша тази публикация за Май, че почти стана време за юнската такава. Както може би сте забелязали, а може би не – малко поотсъствах напоследък. Причината за това е, че музата ми за писане избяга и честно казано още не мога да я намеря. Много ревюта чакат да бъдат написани, но кога ще стане това… надявам се да е скоро. Четенето и то нещо не ми върви като хората този месец (юни), а така се бях зарадвала на себе си, че през Май успях да подобря рекорда си за тази година и да прочета цели 11 книги.

Миналия месец (Май) се сдобих с /*отброява на ум…*/ … ами 13 нови заглавия, поне доколкото се сещам. Много ми се искаше да ги снимам всичките заедно и да ви ги покажа като снимка, но бях леееко възпрепятствана, а в момента не са всичките при мен. От прекрасното издателство Ибис получих „Жестока любов“ и „Без милост„, за които им благодаря безкрайно много. От сладурите от ЕМАС пък пристигнаха „Четирите цвята на магията“ и „Повикът на водата“, за които също им благодаря от сърце. А в последния ден от месеца милите хора от издателство Кръгозор ме изненадаха с „Единственият спомен на Флора Банкс“. Благодаря ви, хораа! От промоцията на Бард се възползвах като си купих „Каравал“ на Стефани Гарбър, а останалите седем заглавия поръчах от промоцията на Сиела – „Кралска клетка“, „Сол при солта“, „Дървото на лъжите“, „Кутия за птици“ и „Къщата на езерното дъно“ на Малерман, „Софийски магьосници“ и „Нивганощ“. Да, малко пак се поувлякох с купуването на книги, но не съжалявам.

Дори не си спомням какъв е бил читателския ми план за Май, но какъвто и да е бил – най-вероятно се е провалил. Както по-горе споменах, успях да прочета 11 книги през изминалия месец (Май), а ето и кои са те:

1. Алена кралица – Виктория Айвярд 

Започнах тази книга (и съответно поредица) с не особено оптимистична настройка, но, за щастие, „Алена кралица“ ми хареса. Доста напомняше на някои други книги и това постоянно неволно сравнение не беше особено приятно, но като цяло историята си е много хубава. В началото, след като я прочетох, си мислех да ѝ пиша ревю, но сега (след като съм прочела вече и „Кралска клетка“) като че ли се отказах. Но не е сигурно де. Може би по-натам. А може би не.

2. Жестока любов – Колийн Хувър

„Жестока любов“ ми хареса, историята е красива, но можеше и повече. При все че из интернет пространството все четох колко била невероятна, страхотна и т.н. и съответно я започнах с гигантски очаквания, за жалост не успя да ги достигне.. чак. Повече – в ревюто ми.

3. Утринна звезда – Пиърс Браун

Завършекът на една пленителна космическа трилогия. Тази история в три части е просто задължително четиво. Ревю на „Утринна звезда“ – тук.

4. Без милост – Лекси Блейк

„Без милост“ беше доста приятна изненада, честно казано не очаквах да ми хареса чак толкова. Романтична история с трилърски нотки и щипка мистерия. Ммм, yummy! Ако имате нужда от повече убеждения, прочетете ревюто ми.

5. Каравал – Стефани Гарбър

Тази книга за мен беше книжна любов от пръв поглед. А историята .. ах, историята! Магична приказка, препълнена с мистерия и неочаквани обрати. Много ми се иска да ѝ напиша ревю, но не съм сигурна кога ще стане това. Музо, връщай се по-скоро!

6. Стъкленият меч – Виктория Айвярд

„Стъкленият меч“ беше хубаво продължение на „Алена кралица“, макар че колкото и да се стараят тези книги, някак си все не могат да ме изненадат. Не знам защо така. Не е като да нямаше повратни моменти. Определено ми хареса много.

7. Лошо палаво момче – Кристина Лорен

„Красив негодник“ беше първата книга на Кристина Лорен, която прочетох и още тогава авторките си ми станаха любимки. Но някак поредицата „Wild Seasons“ не можа да ме плени така както „красивата“ им поредица. Не че не ми харесват историите, но някак си не беше същото между нас. „Лошо палаво момче“ мисля, че я прочетох в най-подходящия за мен момент. Имах нужда от нещо леко и разтоварващо и именно това получих. Тази и „Сладко палаво момче“ май най-много ми харесаха от палавите момчета.

8. Създадена от дим и кост – Лейни Тейлър

Хмм. Хъммм. За тази книга ми беше говорено много. И все хубави неща. И реших аз най-сетне да я прочета и… се разочаровах. Историята като цяло ми хареса, но тоя стил на писане.. ами на моменти ми беше направо скучно. Може би не съм я прочела в правилния момент, може би причината е друга, не знам. Но не тръпна в очакване да прочета следващата, която се надявам да ми хареса повече.. Някой ден.

9. Четирите цвята на магията – В. Е. Шуаб

Тази книга е магия сама по себе си. Няма да ви кажа нищо друго, освен ПРОЧЕТЕТЕ Я! Ако пък все пак не ви навих, хвърлете и едно око на ревюто ми.

10. Първите утринни лъчи – Фабио Воло

След като прочетох „Четирите цвята на магията“, не знаех какво ми се чете. Седях една вечер и два часа се чудих коя книга да започна след нея. Два часа само прелиствах и разглеждах разни книги и се колебаех между тях. В един момент хванах „Първите утринни лъчи“ и се зачетох в първата страница. После втората. После още една. И те станаха 50. Историята определено увлича, предизвиква любопитството, особено ако си (бил) в подобна ситуация като тази на Елена. Книгата (според мен) е подходяща за хора, не-щастливи във връзката си, отчаяни и изгубили себе си заради въпросната връзка. Не забравяйте – всеки край е ново начало!

11. Повикът на водата – Таня Щевнер

Още една книжка на опашката за ревюта. Дори съм го започнала (ревюто). Историята на Алеа Аквариус я получих напълно неочаквано, изненадата и еуфорията ми бяха големи. Прочетох я за има-няма един ден и положително ми хареса, а ако я бях прочела преди 15-тина години, сигурно щеше да ми хареса още повече. Очаквайте ревю в близкото (надявам се) бъдеще.

***

Та това беше през Май. Този път дори няма да си направя труда да кроя читателски планове за юни. То за къде ли и да ги кроя, месецът почти мина. За момента мога да ви издам, че се излагам жестоко и съм на четвъртата си книга за юни. А ако имате мнение за някоя от книгите, за които ви говорих досега, ще се радвам да го споделите с мен 😋

2 коментара

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *