Краля демон - Синда Уилямс Чайма

„Краля демон“ и търсенето на истини

Започвам годината с една много интересна и изненадваща за мен книга, а именно „Краля демон“ от Синда Уилямс Чайма. Реших да си я закупя и съответно да я прочета, тъй като анотацията се стори доста изкусителна на моя книжен глад, а и защото досега не съм останала разочарована от книга на издателство Емас. Не знам какво точно очаквах, но историята се размина с очакванията ми. Когато я започнах, още с първите глави няколко неща ми направиха впечатление:

  1. Всяка глава си има заглавие, което много ми допадна, тъй като е доста по-лесно да се ориентираш какво точно се е случило в дадена глава дълго след като си я прочел, или пък след като си прочел книгата, или пък ако я четеш в продължение на около месец, както направих аз (не питайте).
  2. Историята се разказва от различни гледни точки, както аз много обичам, понеже така можем да проследим премеждията и мислите на повече герои и да не се чудим какво „аджеба“ се случва с другия герой когато не е с този, за когото се разказва. А тук, освен Хан и Раиса, успяваме да проследим и някои любопитни случки с Амон (който е добър приятел на Раиса и дори нещо повече, но не е точно каквото си мислите), които остават скрити дори за главните ни герои.
  3. Книгата се чете по-скоро неусетно отколкото бързо, поне по моя преценка. Това според мен се дължи на увлекателния стил на писане на Синда Уилямс Чайма, който, четейки ред подир ред, те кара да се чувстваш не като читател, а като страничен наблюдател, като безплътен и безмълвен участник в действието. Отделно за това допринасят и имената на географските обекти (планини, реки, улици), които са доста интересни и някак си подклаждат любопитството. Като примери ще дам „Жупелната река“, „Превалски брод“, улица „Тухларска“, квартал „Вехтошарника“, „Варовикови чукари“.

Героите също са колоритни – от зли магьосници с нечисти намерения до хилядолетни старци, пазещи хилядолетни тайни. Общо взето изненади могат да се очакват от всекиго, дори от безобидната Магрет – гувернантката на Раиса.

Раиса е принцесата-наследница, бъдещата кралица на кралството Ханалеа. Своенравна е, но мисли за народа си и не се отнася с пренебрежение към бъдещото си владичество, а дори напротив – желае да бъде добър управник. Малко ми напомни на героинята на Кристин Кашор от книгата „Лазурна“ – а именно Битърблу, която също като нея излиза предрешена сред жителите на кралството си в търсене на истини. Освен красота, Раиса притежава и бърз и остър ум, който доста ѝ помага в опасни ситуации. Силна е и борбена, като цяло силен персонаж. Как да не я хареса човек!

Хан е добро момче, но е като магнит за неприятностите, които се изливат една след друга докато накрая не го застига тежка трагедия. От малък е „улично хлапе“ и се е научил да понася удари и да се справя с живота по трудния начин. Умее да взима предимно погрешни решения, но пък именно те го отвеждат до истината. Въпреки ниската си самооценка, Хансън е много повече от това, за което се мисли, много повече, отколкото някога си е представял, че ще бъде. Добър син, брат и приятел е, за което го уважавам най-много.

Ако трябва да съм честна, очаквах любовна история между Раиса и Хан, но вместо на такава, ставаме свидетели на любовни многоъгълници, което беше една от изненадите за мен и честно казано това донякъде ми беше забавно. Друга такава изненада беше факта, че в кралството короната се предава по женска кръвна линия – това разнообразие ми допадна. И все пак (да се върна на любовната тема) не съм се отказала от идеята, че Хан и Раи ще се окажат влюбени някой ден, все пак има още три книги от поредицата.

Въпреки, че книгата става по-динамична едва в последните 3-4 глави, интересът ми не спадна и за момент след като веднъж я започнах. Лесно се свиква с обстановката, с езика на героите, а към края, дори да е леко предвидим, започваш да си казваш „О, кървавите кости на Ханалеа!“.

Единственото нещо, което ми липсваше в цялата работа, беше карта на седемте кралства и може би на кралство Ханалеа. Според мен картите са задължителна притурка към фентъзитата от този род, защото на моменти започваш да се объркваш с всички нови имена на кралства и лагери, колкото и интересно да звучат.

Като цяло историята много ми хареса, но имам чувството, че с тази книга Синда Уилямс Чайма само ни „разгрява“ и в следващата авторката ще ни срази с повече екшън и още повече изненади и неочаквани обрати. Аз лично нямам търпение да разбера какво се случва по-нататък и с каква корица ще ни изненадат от издателството този път.

Благодаря на издателство Емас за книжното бижу и да знаете – вече очакваме следващата!

Повече информация за книгата

Краля демон

Седемте кралства - #1


Синда Уилямс ЧаймаISBN:

9789543573424

Издадена през:

2016 година

Издадена от:

Издателство Емас

Жанр:

Фентъзи, Young Adult

Страници:

432
Goodreads

В планинския град Превала са настъпили трудни времена. Бившият крадец Хан Алистър е готов на крайности, за да намери прехрана за майка си и сестра си. Но не може да продаде единственото си ценно притежание – дебелите сребърни гривни, които са на китките му, откакто се помни. Сигурно е, че в тях се крие магия, защото растат заедно с него, а и не е открил начин да ги свали.

Един ден, докато е на лов, Хан се сблъсква с трима млади магьосници, на път да опожарят свещената планина на Ханалеа. Без да осъзнава съдбовността на деянието си, той отнема амулета на Мика Баяр, син на Висшия магьосник, за да се подсигури, че арогантното момче няма да го използва срещу него. Но амулетът пази страшна история – някога е принадлежал на Краля демон, довел света до ръба на разрушението преди хиляда години. Магическият предмет е страшен залог и Хан разбира, че Баяр няма да се спрат пред нищо, за да си го върнат.

През това време на принцеса Раиса ана‘Мариана ѝ предстои да поведе своята собствена битка. След като е яздила и ловувала със семейството на баща си в продължение на три години, тя се е върнала в двора. Раиса се стреми да стане като Ханалеа, легендарната кралица воин, убила Краля демон и спасила света. Само че майка ѝ очевидно ѝ е подготвила друга участ – сватба, противоречаща на всички ценности за Кралството.

***

С пълнокръвни, отлично развити герои и богат на детайли свят Чайма разказва за живота на двама души – Раиса на върха на света, а Хан на дъното – борещи се да намерят своето място и да защитят хората, които обичат. Многообещаващо начало на поредицата за Седемте кралства.

„Пъблишърс уикли“

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *