Повикът на водата - Таня Щевнер

Морски приключения с Алфа Кру в „Повикът на водата“

Когато първоначално разбрах за излизането на тази книга и се разрових да прочета анотацията, аз бях останала с впечатлението, че е някакво YA фентъзи. Но още щом прочетох първата глава, в ума ми се оформи мисълта, че това е по-скоро детска книжка. Самият стил на писане на Таня Щевнер и начинът, по който се случват нещата в историята някак си ме убедиха в това.

Първо, искам да благодаря от сърце на издателство ЕМАС, за дето ме изненадаха така приятно и ми предоставиха възможността да се потопя в морския свят на Алеа Аквариус. „Повикът на водата“ е едно много симпатично четиво, отвеждащо ни на пътешествие с кораба „Круцис“ и неговият екипаж Алфа Кру, съставен от също толкова симпатични герои.

Подтикната от страха да не би социалните служби да я приберат, след като приемната ѝ майка се разболява, Алеа не смее да се прибере в дома, в който е израснала. Шляейки се по улиците, попада на банда музиканти, деца, които си имат собствен кораб и пътуват по света без наличието на възрастни. В стремежа си да открие биологичната си майка, Алеа се втурва в невероятно приключение, където открива за себе си неподозирани тайни, а морето ѝ разкрива истини каквито дори не си е и помисляла, че съществуват. Авторката е нарисувала дълбините много красиво, присъстват всякакви цветове и фантастични създания. И въпреки че доста тайни са разкрити в първата част от сагата за Алеа Аквариус, далеч не се заблуждавайте, че са се изчерпали. Напротив, има още много какво да се види от Таня Щевнер.

Историята е лека, приятна, чете се много бързо и е перфектна за настоящите летни месеци. Това, което на мен не ми хареса особено (но все пак това е книжка за деца и се абстрахирам), беше, че нещата им се получаваха твърде лесно някак си. И все пак, пак казвам – разбираемо е. Обзалагам се, че ако я бях прочела преди 10-15 години щеше да ми хареса още повече. Е да, ама аз тогава изобщо не четях. 😳

Независимо на каква възраст сте, в никой случай няма да съжалявате, ако прочетете „Повикът на водата“. Напротив, ще ви подейства освежаващо в летните жеги, а красивата релефна и блещукаща корица ще ви накара да се замечтаете за собствени морски приключения.

Повече информация за книгата

Повикът на водата

Алеа Аквариус - #1


Таня ЩевнерISBN:

9789543573530

Издадена през:

2017 година

Издадена от:

Издателство Емас

Жанр:

Фентъзи

Страници:

320
Goodreads Откъс

Първият том от голямата Сага за Морското момиче на Таня Щевнер

Леденостудената вода се затвори над главата ѝ. Тя отчаяно зарита с крака и загреба с ръце. Сърцето ѝ се блъскаше в ребрата – ала внезапно я обзе невероятното чувство, че то бие така не от страх, а от радост.

Морето привлича Алеа с невероятна сила, откакто тя се помни – и въпреки това не ѝ е позволено дори да доближава водата, защото я грози смъртна опасност. Това са били последните думи на майка ѝ, преди да изчезне. Как и защо родната й майка я е поверила на друга жена – тази тайна не излиза от ума на момичето. А възможност да тръгне по следите ѝ се открива, когато среща децата от екипажа Алфа Кру, кръстосващ морета и океани с платнохода „Херкулес“. Но един ден силна буря изхвърля Алеа зад борда и досегът с водата й разкрива неподозирани способности и чувства. И оттогава нищо вече не е същото…

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *