Магически приключения в „Четирите цвята на магията“

Предварително ще ви предупредя, че това ревю никак няма да е дълго. За тази книга не бива да се говори, тя трябва да се чете! „Четирите цвята на магията“ е една невероятна магическа история, изпълнена с магия във всякакви форми, размери и цветове. Но магията не е само в историята, магията е в самата книга. В. Е. Шуаб не само умее да пише за магия, тя умее и да омагьосва читателя.

Когато започнах да чета „Четирите цвята на магията“, не бях в най-добрата си читателска форма и някак си не ми потръгна добре. Но след като си дадох ден почивка от четене и книги, я захванах с подновен ентусиазъм. И тогава се случи химията между нас. Историята започна да ми става все по-интересна, завладя ме изцяло, а страниците се лееха бързо и неусетно една след друга.

Честно казано не се сещам за нещо, което да не ми е харесало в тази книга. Освен, може би, това, че свърши твърде бързо. Хареса ми идеята за различни светове – едновременно прилични и различни. Изградени са с майсторство, всеки със своите особености и – което е най-хубавото – не можеш да ги сбъркаш. Образите на героите също са представени отлично, става ясно кой какъв е и какво може да се очаква от него. Въпреки че имаше герои, чиято гибел предпочитах да се спести, ми хареса и това, че Шуаб не е пестила смъртта в тази история, не ни е „жалила“ откъм скръбни (и не чак толкова скръбни) моменти и не е направила пътя на героите постлан с цветя и рози. Напротив, всяка победа бе трудна и спечелена с пот и кръв.

Кел е добро момче, но незнайно как, без да ги търси, неприятностите сами го намират и се забърква в какви ли не каши. Лайла също не пада по-далеч, но макар да е крадла, тя е и мечтател и търсач на силни усещания и именно авантюристичният ѝ дух я отвежда на магически приключения заедно с Кел.

Спойлер
Тук ще си позволя да спойлна и да отбележа, че имам известни подозрения, че Лайла ще се окаже също антари. Ще се радвам да споделите с мен дали ви глождят същите съмнения.

Като цяло историята е всепоглъщаща и завладяваща, щом я почнеш – няма спиране. Има си и своите забавни моменти, изненади, съспенс, може би и малко мистерия. Любимият ми момент беше..

Спойлер
..финала на битката с Атос Дейн, когато, макар Кел да бе по-слабият от двамата, оказа се и по-умният и победи не толкова със сила, колкото с хитрост.

Тази сцена се запечата завинаги в съзнанието ми.

Първо „Краля демон“, а сега и „Четирите цвята на магията“ – издателство Емас положително умеят да подбират магически книги. Нямам търпение за продълженията и на двете.

За финал искам да благодаря безкрайно много на издателството, че ми предоставиха възможността да се докосна до това магично книжно бижу!

П.С. Като че ли това ревю все пак не се оказа чак толкова кратко…

За книгата

В. Е. Шуаб - Четирите цвята на магията

Четирите цвята на магията

Цветовете на магията #1

Оригинално заглавие A Darker Shade of Magic
ISBN 9789543573547
Издателство ЕМАС
Година на издаване 2017
Брой страници 390
Цена 18.00 лв.
Откъс GoodReads

„Четирите цвята на магията“ е първата част от нашумялата трилогия на В. Е. Шуаб за Кел – магьосникът, пътуващ през световете, и за Делайла Бард – крадлата с душа на пират.

Магията, жива и непокорна, има четири цвята: В процъфтяващия Червен Лондон тя е в равновесие с живота. В гладуващия Бял Лондон е подчинена, бореща се и враждебна. Обикновеният Сив Лондон отдавна я е забравил. А в ​изгубения Черен Лондон магията е унищожила живота изобщо.

Кел е един от последните антари, магьосници с рядката и желана способност да пътешестват из паралелните светове. Кел води двойствен живот – служи като посланик на кралете, но и пренася контрабандно предмети през порталите. Докато един ден не получава странен черен камък като заплащане за незаконните си услуги. Когато осъзнава, че у него е попаднал опасен магически артефакт, вече е твърде късно.

Кел трябва да спаси световете от заплахата, която сам е донесъл, а съдбата го сблъсква с Делайла Бард – духовита джебчийка от Сивия Лондон, копнееща за приключения и за свой собствен пиратски кораб. Пред тях обаче се е изправил враг без ясни очертания, магия, черна и гъста като смола…

Страховити магии се вихрят навред и зад всеки ъгъл дебне предателство. А за да спасят всички светове, Кел и Лайла първо трябва да оцелеят…


може да харесаш също