Всичко започна на „Девети ноември“

Съдбата е странно нещо. Притежава черен хумор и обича да си прави шеги, които са забавни само на нея. Има навика да преплита и разплита хорските пътища докато не станат на възли, а сетне да ги слива в един, осеян с препятствия докъдето ти видят очите. Но колкото и да е жестока понякога, съдбата си знае работата. И когато на девети ноември от шестнадесетата година на Бен съдбата му нанася най-тежкия удар, тя побутва първата плочка от доминото, което представляват всички последващи негови избори и събитията, които са последствия от тях. Много харесвам книги със заплетени сюжетни линии, където всяка грешка е вярна и си е точно на мястото, т.е. колкото и грешки да се допускат, именно те водят до така желания хепи енд.

С „Девети ноември“ авторката за пореден път се доказва като майстор на любовните романи, подправени с тайни и щипка трагедия. Историята на Фалън и Бен прелива от емоции – успя както да ме разсмее, така и да накара очите ми да запарят. Бих я нарекла пристрастяваща. Отдавна не ми се беше случвало любовен роман да ме грабне толкова силно.

Историята се основава на идеята за среща само в един ден през годината. Бих могла много да приказвам по този въпрос, но няма да развивам излишни теории, само ще кажа, че идеята е изключително добра. Може би ако бях на 18 нямаше да мисля по същия начин, но аз отдавна съм ги прехвърлила и имайки предвид собствения си живот и това колко съм „пораснала“, съм на мнение, че не влюбването, страстите и хормоните трябва да са на първо място за човек, който тепърва започва самостоятелния си живот.

Друго нещо, което ми хареса в „Девети ноември“, това са Бен и Фалън. Може би Бен малко повече. Добре де, много повече. Той е такава душичка, толкова е забавен. Мисля че предимно се смях на неговите шеги. И е джентълмен. На това трябва да се обърне внимание. Фалън, от друга страна, в началото е доста депресирана, не точно в истинския смисъл. Все се крие, крие белезите си, а самочувствието ѝ е потънало на дъното на океана. Предполагам, че донякъде е нормално, когато половината ти тяло е белязано от пламъци. С времето обаче го израства, което много ме зарадва. Единственото, което не ми хареса изобщо, беше пресилената ѝ реакция на петия девети ноември – беше малко преувеличено.

Хареса ми и самото оформление на книгата, как е разделена на части, всяка от които представлява по един девети ноември. Във всяка част са споменати само най-важните събития през изминалото време, без излишни разтягания на локуми и скучни подробности. А финалът ме остави ухилена до уши.

Тъй че, ако обичате да четете любовни романи и още не сте прочели този, бягайте бързо към най-близката книжарница!

За книгата

Колийн Хувър - Девети ноември

Девети ноември

Оригинално заглавие November 9
ISBN 9786191572229
Издателство Ибис
Година на издаване 2018
Брой страници 308
Цена 13.90 лв.
Откъс GoodReads

В деня, преди да се премести в друг град, Фалън среща Бен – млад талантлив писател. Ненавременно възникналото помежду им привличане ги подтиква да прекарат заедно последния ден на Фалън в Лос Анджелис и нейният наситен със съдбовни преживявания живот се превръща в творческото вдъхновение, което Бен винаги е търсил за своя роман.

На следващия ден всеки от тях продължава да живее своя живот, изпълнен с различни изпитания, но двамата се уговарят да се срещат всяка година, на една и съща дата. До деня, когато Фалън вече не е сигурна дали Бен ѝ казва истината, или е измислил идеална реалност в името на неочакван и драматичен сюжетен обрат.


може да харесаш също