Силата на любовта в „Единственият спомен на Флора Банкс“

Първо, искам много, много да се извиня на издателство Кръгозор, които бяха така любезни и мили да ми предоставят книгата, че забавих това ревю толкова много. Извинявайте, хора!

Ако си мислите, че животът ви е сложен, помислете пак. Представете си, че мозъкът ви е компютър (което донякъде си е вярно, де) и непрестанно, както си работите на него, той се рестартира без да запамети работата ви до момента и трябва пак и пак да започвате всичко отначало. Просто нещо ви прищраква и се озовавате в пълна паника за това къде се намирате, защо сте в тялото на по-възрастен и кои са тия хора, които седят срещу вас и ви говорят. И това се случва десетки пъти на ден, а последният ви спомен е отпреди 7 години. Да, определено трябва да преосмислите живота си.

Флора Банкс е една необикновена тинейджърка със съвсем обикновени потребности – да излиза навън, да се забавлява с приятели, да се влюби. Да бъде себе си и да открие света. Духът и силната ѝ воля са достойни за възхищение. Животът ѝ преминава в записки на важни неща и моменти от ежедневието ѝ, бележки и тетрадки, които да ѝ напомнят какво се случва с нея. Често се обърква кое е спомен и кое плод на въображението ѝ. Понякога ѝ помагат да се обърка още повече. А на всичкото отгоре живее в лъжа относно себе си.

Както е написано на гърба на книгата, тя е „Едновременно трогателна, позитивна и романтична история, но не такава, каквато очаквате!“. Това описание бих нарекла напълно точно. Тук не става на въпрос за любовта между двама души, а по-скоро за любовта като движеща сила, като източник на оптимизъм и смелост. Как любовта успява да те окрили, да ти даде надежда и да те накара да рискуваш без да поглеждаш назад. Това, което Флора съумява да направи и да постигне е просто възхитително. Не мисля, че има много хора – забравящи или не, които биха се втурнали с главата напред в подобно приключение.

„Единственият спомен на Флора Банкс“ е история, която се чете бързо и стилът на писане на Емили Бар ми допадна. В няколко ревюта прочетох колко били досадни повторенията. Съгласна съм, че на моменти става дразнещо, но според мен това е необходимо зло. Именно повторенията правят историята такава каквато е, придават допълнителна емоция на леко отчаяние и състрадание към Флора.

Общо взето книгата е свежа, различна и необикновена. Показва ни нагледно колко силна е волята на едно влюбено момиче, което не се спира пред пречки и препятствия. Показва ни колко силна може да бъде любовта и колко луди ни кара да бъдем понякога. Силно се надявам Емили Бар да напише продължение на тази история, защото наистина, НАИСТИНА се нуждая от такова!

Сърдечни благодарности към издателство Кръгозор за предоставената възможност!

За книгата

Емили Бар - Единственият спомен на Флора Банкс

Единственият спомен на Флора Банкс

Оригинално заглавие The One Memory of Flora Banks
ISBN 9789547713796
Издателство Кръгозор
Година на издаване 2017
Брой страници 272
Цена 14.00 лв.
Жанр
Откъс GoodReads

Флора Банкс е на 17 и не помни нищо, защото има частична амнезия. Тя не помни на колко години е, какво е правила преди няколко часа, къде е ходила и какво трябва да върши. Затова ръцете ѝ са изписани с указания, с думи за напомняне и странната фраза – Флора, бъди смела! Живее със спомените си на 10-годишна и познава само родителите си и най-добрата си приятелка от детството Пейдж. Но една целувка променя всичко!

Дрейк – гаджето на Пейдж, в нощта преди да замине за Норвегия, целува Флора. Това е единственият спомен, който остава трайно в съзнанието ѝ. Тя е убедена, че само момчето може да ѝ помогне и да я върне към нормалния живот. Затова тръгва за далечния Свалбард, за да намери Дрейк и истината за себе си. Но намира много повече. Дали това, което ще открие, няма да промени отношението ѝ към най-близките? И как да разбере на кого да вярва, когато не може да се довери дори на себе си? Едновременно трогателна, позитивна и романтична история, но не такава, каквато очаквате!


може да харесаш също