„Елайза и нейните чудовища“ завладяват сърцата

„Елайза и нейните чудовища“ се нареди сред най-любимите ми тийн романи ever. Колкото и да е тийн, моето мнение е, че задължително трябва да се прочете и от повечето родители, тъй като книгата е чудесен нагледен пример какви НЕ трябва да са отношенията в едно семейство и в частност родител – дете. Историята, която е създала Франческа Запия, е силна, с голяма тежест и най-вече много смислена.

Живеем в свят, в който технологиите са обсебващи и много хора, особено тинейджъри, живеят предимно във виртуалния свят, вместо в реалния. Нещо такова се случва и с Елайза Мърк, която, за разлика от останалите, е създала свой собствен виртуален свят – „Чудовищно море“. Аз, честно казано, се възхитих от нейния успех. От тази гледна точка историята ѝ е вдъхновяваща, дава ти подкрепа, дава ти хъс да твориш по свой собствен начин.

Та, Елайза до толкова се е вкопчила във своя свят, че всяко общуване извън интернет пространството е изключено. Включително и това със семейството ѝ. Което е най-ужасяващо. И тук малко ще покритикувам родителите ѝ. Как може да не познаваш собственото си дете, при положение, че живеете под един покрив? Не че са само нейните родители. В днешно време твърде много родители не познават децата си, защото в един момент са позволили технологиите да ги изместят. По тази тема има още много какво да се говори, но засега ще спра дотук.

От другата страна имаме Уолъс – една нежна изстрадала грамада, която дави мъката от живота си в писане на фенфикшън на „Чудовищно море“. (Тук ще направя едно вмъкване и ще кажа, че аз съм от тия, дето разбраха що е то фенфикшън, косплей и разни други такива именно от тази книга.) Уолъс се явява нещото, от което Елайза има нужда, за да се социализира и да навлезе лека полека в света на истинските, реални живи хора, същества от плът и кръв. И, естествено, химията между тях е неминуема.

Освен всичко друго, историята съдържа много емоции и трогателни моменти. Не е типичната училищна любовна история, а е много, много повече. Изданието е допълнено и с откъси от комикса „Чудовищно море“, който е дело на самата Франческа Запия. Ако си почитател на тийн литературата, гарантирам ти, че тази книга ще ти хареса.

Франческа Запия - Елайза и нейните чудовища - картинки
Картинките са взети от Instagram профила на @chessiezappia.

Благодаря на издателство Ибис, че ми предоставиха възможността да стана свидетел на историята на Елайза Мърк!

За книгата

Франческа Запия - Елайза и нейните чудовища

Елайза и нейните чудовища

Оригинално заглавие Eliza and Her Monsters
ISBN 9786191572403
Издателство Ибис
Година на издаване 2018
Брой страници 308
Цена 13.90 лв.
Жанр
Откъс GoodReads

“Елайза и нейните чудовища” е дълбок и разтърсващ роман за страховете живеещи в нас, отношенията между родители и деца, онлайн общуването, фендъм явлението и неговата притегателна сила.

Творбите ѝ са феномен.
Животът ѝ е катастрофа.

В реалния живот Елайза Мърк е срамежлива, странна и няма приятели. Но в интернет тя е ЛейдиСъзвездие – анонимният създател на изключително популярния уебкомикс „Чудовищно море“. Елайза не може да си представи да се наслаждава на реалния свят, така както го прави онлайн, а и няма желание да се опита.

Тогава Уолъс Уорленд, най-известният фен фикшън писател на нейния уебкомикс, се премества в същото училище и се сприятелява с Елайза. Той смята, че тя е просто един от многобройните фенове на „Чудовищно море“. Постепенно Уолъс успява да измъкне Елайза от нейната черупка и тя започва да се пита дали животът извън интернет не е също толкова вълнуващ.
Неочаквано тайната на Елайза е разкрита и всичко, което е градила – нейният комикс, връзката ѝ с Уолъс, дори здравият ѝ разум, започват да се разпадат…

По-срамежливите тийнейджъри ще се разпознаят в образите на Елайза и Уолъс, и ще се уверят, че не е страшно да не попадат в групата на популярните.

Ако сте родители, то задължително трябва да прочетете тази книга.
Новите технологии и социалните мрежи правят пропастта между поколенията по-голяма от преди. Дигиталните номади, както се наричат децата родени във времето на бума на технологиите, израстват в свят, твърде различен от този на родителите им. Ако се чудите какво прави вашето дете, непрекъснато забито в екрана на своя смартфон, то “Елайза и нейните чудовища” ще ви даде възможност да разберете.


може да харесаш също