Какво се крие зад „Истините и лъжите на Ела Блек“

Май за първи път ще пиша за книга, която изобщо, ама изобщо не ми е харесала. Предварително се извинявам на издателство Кръгозор и на всеки, който би се засегнал от следващите ми думи!

Имах известни очаквания от тази история, тъй като „Единственият спомен на Флора Банкс“ много ми беше харесала, но изобщо не ги оправда (и това е меко казано). Като започнем със самата Ела/Бела или както там иска да се нарича – е, чела съм книги, „разказвани“ от дразнещи героини, но тази разбива класацията. Не спира да си противоречи, не спира да повтаря едно и също (вярно, повторения имаше и при Флора Банкс, но там бяха необходимост, а тук са чиста проба досада) и изобщо не е наясно какво иска. Тия 300 страници ми се видяха като 600.

Ами любовната история? Нереална и недоизмислена. Като по-голямата част от романа. Общо взето идеята му (на романа) е добра, но изпълнението е отчайващо зле. Имам чувството, че авторката толкова е бързала да напише тази книга, че не я е дообмислила и повечето я е изсмукала от пръстите си. Много пъти ми се искаше да я оставя (последните стотина страници дори ги четох през ред/абзац), но исках да видя дали пък няма да ме изненада на финала както при другата ѝ книга. И познайте! Даже финалът е нескопосан.. То не стига, че завършва супер нелепо, ами че и баш накрая има едни загатвания, които можеха да направят книгата да не изглежда като пълна загуба на време, ако бяха написани като хората.

Пак казвам – добра идея, лошо изпълнение. Малко ми напомни на „Истинска измама“ на Е. Локхарт, която също ме разочарова. Ии да, аз май бях дотук с творчеството на Емили Бар.

И пак напомням – това си е лично мое мнение. Сигурна съм, че има много хора по света, които са харесали историята и нищо не пречи един от тях да си ти. 😊

За книгата

Емили Бар - Истините и лъжите на Ела Блек

Истините и лъжите на Ела Блек

Оригинално заглавие The Truth and Lies of Ella Black
ISBN 9789547713963
Издателство Кръгозор
Година на издаване 2018
Брой страници 304
Цена 16.00 лв.
Жанр
Откъс GoodReads

Аз, Ела, съм добра. Бела не е!
Не съм достатъчно смела. Но Бела е!

Ела Блек е на 17. Тя и нейните любящи родители са едно обикновено английско семейство. Освен обичайните главоболия в училище всичко друго изглежда нормално.

Ела има двама приятели – Джак и Лили, които много обича и знае всички техни тайни. Но никой – дори родителите й – не знаят нейната. Тя има тъмна страна, която другите не виждат… нарича я Бела. Бела върши неща, които Ела никога не би се осмелила, затова Ела прави всичко възможно да я възпира, но невинаги успява…

Животът й се усложнява още повече, когато родителите й внезапно я вземат от училище и заедно заминават за Рио де Жанейро. И в това има нещо подозрително и плашещо.
В този непознат за нея град Ела трябва да разбере истината за себе си, да разкрие лъжите в своето семейство и да оцелее със или въпреки Бела. Тя може да се довери единствено на Крисчън – момчето с големите тъмни очи и с трапчинка на бузата.

И за първи път има някого, на когото иска да разкаже всичко за себе си…


може да харесаш също