„Изпитът“ – изпитание за ума, сърцето и душата

Крайно време беше да ви поговоря в тоя блог за книга от български автор и ето, че настъпи този миг и аз ще ви разкажа малко за „Изпитът“ от Силвия Ръженкова. 

Да си призная, когато от издателство Потайниче се свързаха с мен (и това ми се случва за първи път, заради което съм поласкана) не бях чувала, че има такова издателство, още по-малко пък бях чувала за авторката. 

Първото нещо, което ми направи впечатление, когато ми представиха книгата, беше, разбира се, че е от българска авторка. Имам вече едно преживяно разочарование с друга такава, но това не ми е създало ни най-малко предразсъдъци. Започнах книгата без каквито и да е очаквания и с голяма доза любопитство. И в крайна сметка останах очарована.

„Изпитът“ е история за любов – към себе си, към семейството, към Съвършенството.. История за борба –  за по-добър живот, борба между ума, сърцето и душата. Думите, изреченията, страниците вървят много леко и бързо и докато се усетиш, вече си стигнал финала и копнееш за още. 💜

В „Изпитът“ Силвия Ръженкова е създала един много интересен свят, антиутопична версия на България, която далеч след Третата световна война е преименувана на Балкания. Иска ми се да беше развила този свят малко повече – действието се развива в столицата Търновград и единствено за него се говори, нищо не се споменава за други градове или каквито и да било селища. Или поне на мен ми е убегнало. А щеше да ми бъде интересно.

Та, в Балкания властват доста интересни закони. Това, което е главно тук, е че народа е разделен в две класи, като това, което ги разделя, е образованието. Образованите са Елитни, необразованите са най-обикновени Граждани. Хареса ми това, че всички се раждат равни и на всеки се дава шанс да се издигне в обществото. Тия 500 енциклопедии с по над 5000 страници ми се сториха малко преувеличени и дори излишни, тъй като в тях е събрана задължителната литература.. ами винаги могат да се прочетат 10 книги по 500 страници, вместо такова чудовищно книжище, каквото би представлявала една такава енциклопедия. Честно казано дори не мога да си го представя. Но както и да е, отплеснах се.

В книгата са разказани също и много интересни легенди и обичаи, които звучат толкова автентични за българската култура, че те потапят още една идея по-дълбоко в историята. Както и илюстрациите, между другото. Споменах ли, че има илюстрации?

Романтичната страна на нещата също е изградена много добре, има интрижки, има закачки, откраднати целувки, има и драма (но не прекалено много). Боила и Йоан са много симпатични герои, а отношенията им претърпяват пълна метаморфоза. Преживяват няколко стоплящи интимни моменти (и като казвам „интимни“ – не, не е това, което си мислиш, ах, ти, палавнико!), които направо те разтапят.

– Понякога си мисля, че на света няма нищо по-страшно от любовта – изричам гласно мислите си. – Тя ни кара да вършим безумни неща.
– Не любовта върши безумствата, дева, а страхът да не я загубим. А чистата, истинската, споделената любов е велика.

Като цяло не бих казала, че историята е върховно литературно произведение. Липсваха спиращи дъха моменти, поне за мен, но въпреки това ми хареса много и затваряйки последната страница, аз се почувствах привързана към героите, сякаш са мои приятели. А финалът.. Ами, не е честно да свърши така, ако няма да следва продължение! Наистина, ама наистина силно се надявам Силвия Ръженкова да напише поне още една книга за Боила-Теодора, защото просто се НУЖДАЯ от такава.  

„Изпитът“ е книга, която заслужава внимание, заслужава да ѝ бъде даден шанс. Тъй че, ако ти се чете нещо различно и българско, дай ѝ шанс. 🙃

Благодаря за издателство Потайниче, че се свързаха с мен, че ми предоставиха копие от книгата и най-вече, че ми предоставиха възможността да се сдобия с нови приятели! 💜

За книгата

Силвия Ръженкова - Изпитът

Изпитът

ISBN 9789542965534
Издателство Потайниче
Година на издаване 2018
Брой страници 208
Цена 12.00 лв.
GoodReads

Рано или късно, в живота на всеки тийнейджър идва период, който е определящ за бъдещето му. Въпросът е дали е готов за него, защото НАСТАНА ИЗПИТНО ВРЕМЕ!

В столицата Търновград, в преименуваната държава Балкания, носила някога името България, населението се дели на две класи – Граждани и Елитни, като единственото различие между тях е образованието. Елитният човек е високообразован човек, докато Гражданинът е нискообразован. Да си Гражданин в страна, управлявана от Елитни, означава да си слуга до гроб.

Боила-Теодора е само на седемнайсет, но е взела много важно решение за живота си. Тя ще стане Елитна. И ако за целта е нужно да научи наизуст петстотинте Енциклопедии на Световната класическа литература, да се яви на ежегодния литературен Изпит и да премине успешно и трите му етапа, така да бъде. 

Нищо не е в състояние да я откаже от мечтата ѝ. Нито най-дразнещото момче, нито лошият ѝ късмет и изпречилите се на пътя ѝ препятствия. Но когато по време на Изпита се случва трагедия с неин много близък приятел, тя трябва да направи своя най-тежък избор. Да се откаже от любовта си или от мечтата си.

Скъпи тийнейджъри, добре дошли на Изпита!


може да харесаш също