„На пет стъпки от теб“ и избора между живота и любовта

„На пет стъпки от теб“ е книга, която ще те накара да се замислиш колко кратък е живота, защото никой не е застрахован, че ще доживее утрото, независимо дали е неизлечимо болен или не. Ще те накара да преосмислиш съществуването си и да си помислиш как би искал да изживееш остатъка от дните си. Защото всеки ден може да ни е последен.

Историята малко напомня на „Вината в нашите звезди“ (не съм чела книгата, но съм гледала филма) – двама неизлечимо болни се влюбват, но щастливият хепи енд е далечна илюзия. С огромната разлика, че при Стела и Уил близостта е убийствена. Буквално.

Стела се бори със зъби и нокти, за да доживее утрешния ден, вярвайки, че ТРЯБВА да живее, за да не бъдат съсипани родителите ѝ. В един момент пред нея е поставен избора – живота или любовта – и тя избира.. хехе, нали не мислеше, че ще ти кажа наистина. 😋

Представата за „живеене“ на Уил пък е доста различна; на него му е писнало от болници и знаейки, че е обречен, иска да изживее оставащите му дни пълноценно, а не между четири стерилни стени. 

За краткото време през което се познават, двамата успяват да се влюбят, да се променят един друг и да направят цял куп бели. Изключително трогателни жестове си правиха един на друг и без малко да повярвам, че наистина тази история няма да ме разплаче, както пише на гърба на книгата, но когато дойде момента за раздяла.. по-сърцераздирателно нещо не бях чела. Тези нищо и никакви 200 страници съдържат много повече смисъл от някои три пъти по-дебели книги.

Единствено „виденията“ с Аби ми се сториха малко нереални, но пък не съм изпадала в подобна ситуация, за да знам възможно ли е или не. Също така след онова нещо за Поу като че ли малко претупаха нещата, като се има предвид значението на героя в цялата работа.

Финалът на историята между Стела и Уил е крайно емоционален, както споменах по-горе. Но баш финалът на книгата не е изобщо ревлив. Е, не е хепи ендът, който всеки романтик би желал, но като за история от този тип си е направо задоволителен. 

Ако се чудите защо някой би написал романтична история между двама умиращи, ще ви кажа, че това не е точно така. Целта на авторите е информираност относно тази не особено известна болест – муковисцидозата. Лично аз дори не бях чувала за нея, а и честно казано се надявам повече да не чуя.

Та, ако имаш нужда от помощ да откриеш смисъла на живота си или просто искаш да прочетеш една необикновена тъжна, но и забавна зимна приказка без „и заживели щастливо“ накрая, то „На пет стъпки от теб“ е идеалният избор за теб! 😋

За книгата

Рейчъл Липинкот - На пет стъпки от теб

На пет стъпки от теб

и и

Оригинално заглавие Five Feet Apart
ISBN 9786191572779
Издателство Ибис
Година на издаване 2018
Брой страници 2016
Цена 12.90 лв.
Жанр
Откъс GoodReads

Това е роман, който въпреки сюжета си няма да ви разплаче. Една история, която ще ви вдъхнови да преосмислите своя живот. Ще ви накара да искате да изживеете пълноценно всеки един момент, въпреки всичко. Защото понякога единственото, което можем да направим, е да не се отказваме и да откриваме щастието във всичко!

Стела Грант спазва стриктно всички правила, особено когато става дума за лекарски предписания. През по-голямата част от живота си тя е принудена да посещава редовно болница заради заболяване на белите ѝ дробове. И е твърдо решена да страни от всеки, който може да я зарази и така да осуети шансовете ѝ за трансплантация на нови бели дробове. Дистанция от шест стъпки. Без изключения.

Уил Нюман е почти на осемнайсет и единственото нещо, върху което иска да има контрол, е възможността да откаже посещенията си в болница. Той не се интересува от лечението си и от новото експериментално лекарство. Скоро ще стане пълнолетен и ще може да види света не само от прозорците на болниците, в които е бил.

Уил е точно това, от което Стела трябва да се пази. Един негов дъх и тя може да се прости с мястото си в списъка с чакащи за трансплантация. И ето че безопасността, която шестте стъпки трябва да ѝ осигурят, се усеща и от двамата като наказание.

Какво би се случило, ако нарушат съвсем леко правилата? Може ли пет стъпки един от друг да бъдат толкова опасни, ако ще предпазят сърцата им от разбиване?


може да харесаш също