„Небе в дълбините“ – за свирепата нежност на викингите

Щях да започна това ревю с думите „Обичам тази книга!“, но малко ме изпревариха в друг блог, затова продължавам нататък, за да не кажат после пак, че плагиатствам. Ще изкоментирам най-напред корицата. Издателство Ибис бяха пуснали две картинки във фейсбук страницата си и запитване коя ни харесва (на нас, читателите) повече. Амии.. другата ми харесваше повече. Много повече. Но и тази е хубава, де, все пак и като че ли това е единственото в книгата, което не обичам ЧАК толкова.

И тъй.. викинги. Викингите са хора, на които определено се възхищавам. За тях семейството и честта са над всичко, а към враговете си са безмилостни. Именно това прави „Небе в дълбините“ история, едновременно свирепа и нежна. В нея ще откриете и кървави битки, и погледи, изпълнени с романтични чувства. И не само романтични. И не само чувства.

Като споменах кървави битки.. Това беше първото ми впечатление за книгата и то доста приятно – историята започна с битка. Авторката директно ни хвърля в дълбокото, без излишни предисловия. Когато прочетох анотацията, си мислех, че ще минат поне 50 страници преди Ийлин да види Ири жив, а то се случи още в първата глава. Точка за теб, Адриен Йънг!

Няма да ви разказвам сюжета, само ще кажа, че въпросният се върти около два клана – Аска и Рики, които никак, ама никак не се обичат и то само защото се прекланят пред различни богове, които (познайте!) никак не се обичат. Тук, честно казано, има някои неща, които не ми станаха особено ясни.

СПОЙЛЕР
Като например, защо, след като се бият, за да защитят честта на боговете си, го правят само веднъж на 5 години? Защо не се бият докато не се избият, т.е. докато единият клан напълно изчезне? И, от друга страна, как тъй не са се сетили по-рано да сложат край на войната, сиреч начало на мира, вместо на всеки 5 години да бъдат погубвани нечии обични хора?

Но аз се абстрахирах от тези неясноти, приех ги и се насладих на историята докрай. Та, тия два клана се мразят и в червата докато в играта не влиза терти клан, който ходи и трепе наред и аски и рики. И така се получава нещо от сорта на „врагът на моя враг е мой приятел“. От анотацията ще ви стане ясно горе-долу.

Споменах и романтика, но..! В никакъв случай не си мислете, че е нещо лигаво, драматично и т.н. Напротив! Романтиката е вплетена толкова деликатно в този роман и е толкова красиво.. Имаше доста моменти, които ми напълниха душата.

Ох, още толкова неща искам да ви споделя, но няма да ми се получи без да спойлна и то много. Тъй че продължаваме към героите. Още едно нещо, което харесвам у викингите, е, че приемат жените си за равни. Жените също са воини, хвърлят се в боя, убиват, мачкат наред. Героите в тази история са най-различни като личности, няма да ги описвам по отделно, че ще стане много дълго.

И тъй, не знам дали ви убедих колко прекрасна е тази история, но тя определено се нареди сред любимите ми. Ще завърша с цитат от един от любимите ми моменти в книгата.

– Не ти принадлежа – повторих аз думите, които му бях казала в нощта, когато свали шевовете от ръката ми.
Този път, за да облекча товара, който му тежеше, и да заглуша каквито и думи да шепнеха в ума му.
И защото малка част от мен все още искаше да е така.
– Напротив, принадлежиш ми. – Той отметна косата от лицето ми, за да ме погледне. – Така, както аз ти принадлежа.

П.С. Огромно, ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на издателство Ибис, че са обърнали внимание на тази книга, че са решили да я реализират на български и че ми предоставиха възможността да се докосна до света на Аска и Рики.

За книгата

Адриен Йънг - Небе в дълбините

Небе в дълбините

Оригинално заглавие Sky in the Deep
ISBN 9786191572540
Издателство Ибис
Година на издаване 2018
Брой страници 264
Цена 12.90 лв.
Откъс GoodReads

Отгледана като воин, седемнайсетгодишната Ийлин се бие заедно с останалите от клана аска в отколешна война с клана рики. Животът ѝ е суров, но простичък: битки и оцеляване. До деня, в който вижда на бойното поле невъзможното – своя брат, биещ се редом с врага… Брата, който преди пет години е умрял пред очите ѝ.

Изправена пред неговата измяна и взета в плен от враговете си, тя трябва да оцелее цяла зима в село, където всеки е враг и всеки белег от битка може би е оставен от нея. Ала когато родното ѝ село и това на риките са нападнати от воини на безмилостен клан, смятан за легенда, Ийлин става още по-решена да се върне при обичното си семейство.

Не ѝ остава друг избор, освен да се довери на Фиск, приятеля на брат ѝ, който гледа на нея като на заплаха. Те трябва да направят невъзможното: да обединят клановете и да се бият заедно, ако не искат да бъдат избити до крак. Тласкана от обичта към своя клан, както и от зараждащата се любов към Фиск, Ийлин трябва да реши какво означават за нея лоялността и семейството и да се довери на хората, които е мразила цял живот…


може да харесаш също