„Нокът“ – между човека и дракона

Обичам дракони. Нямам представа защо, но ги обичам и още повече обичам книги, отнасящи се за дракони. Именно тази е и причината „Нокът“ да ми „влезе в окото“ и да я включа в писмото си до дядо Коледа. В тези мразовити снежни дни историята успешно успя да ме накара да забравя за студа навън и ме пренесе на плажовете в Кресънт Бийч, където се развива действието в книгата.

„Нокът“ е драконска организация, която има за цел да опази драконския вид. Или поне това вярване насаждат в главите на „малките“ като Ембър и Данте. Истинската им цел е превземането на власт, контрол и богатства. За изпълняването ѝ „Нокът“ обучават малките дракони още от раждането им, за да ги направи максимално прилични на хора и да ги внедри в човешкото общество като същински троянски коне. Всеки в организацията изпълнява някаква роля в нейна полза и драконите са разделени в няколко направления. Усойниците, например, се явяват нещо като наемни убийци, а Василиските пък са нещо като шпиони, чиято задача е да шпионират Ордена на Свети Георги.

Орденът на Свети Георги, от друга страна, е организация, чиято цел е да избави човечеството от драконите, тъй като последните са алчни, безчувствени и безмилостни. За щастие или за нещастие един войник от опит научава, че не всички дракони са зли и безпощадни.

Ако изключим драконската част, историята наподобява нормална YA романтика с елементи на мистерия и трилър. Книгата е разделена на две части, като в първата част главните герои са Ембър и Гарет, но се запознаваме и с трети – Райли – който става главен по-скоро във втората част. Действието се разказва не от страничен наблюдател, а от самите главни герои. Този факт, заедно с увлекателния стил на писане на Джули Кагава, правят книгата лесна и бърза за четене. Лично за мен „Нокът“ е от книгите, които не ти се иска да оставиш докато не стигнеш края. Историята си има драма, хумор, екшън и напрежение, а някои сцени ти спират дъха. Ще си позволя да споделя с вас моята най-любима (действието се развива след полунощ, на „Скалата на любовниците“ в Кресънт Бийч и се разказва от Ембър):

Крясък отекна над далечните вълни и сърцето ми спря.
Отдръпнах се от перилата и се сковах, броях секундите, оглеждах мрака за движение. Крясъкът се чу отново, този път по-близо, и аз затаих дъх.
И тогава огромно крилато създание изригна от вълните зад перилата и се устреми към небето сред взрив от пяна. Издигна се над мен, замлати въздуха с мощните си криле и вихрите развяха косата ми. После се спусна с тътен на земята и пак нададе крясък.

Ембър Хил е двестакилограмов червен дракон в тялото на седемнайсетгодишно момиче с червена коса и буен нрав. От всичко най-много цени свободата си и брат си Данте. Живее ѝ се и въпреки че от „Нокът“ ѝ набиват мисълта, че хората са по-нисши и са едва ли не като хлебарки, които трябва да се изтребят, тя открива приятели сред тях и дори нещо повече – открива Гарет. Но докато човешката част  от Ембър става все по-човечна и копнее за Гарет, то драконската ѝ страна се разтапя в близост до Райли. В нея ми хареса това, че рискува, не се поддава на манипулациите на „Нокът“ и се бори за свободата си.

Данте Хил е брата близнак на Ембър и макар, че не го считам за главен герой, няма как да не го спомена. Данте е толкова стриктен в изпълнението на задачите, поставени му от „Нокът“, че накрая предава собствената си сестра. Не съм сигурна дали го прави от страх или просто са му промили мозъка качествено, но предполагам, че и това ще стане ясно. Именно заради това предателство Данте ми падна в очите.

Гарет Ксавие Себастиян е войник на Ордена на Свети Георги, един от най-добрите, и вярва, че драконите са алчни и злобни чудовища докато не среща Ембър. Гарет е изпратен в Кресънт Бийч, за да разобличи внедрения дракон и да го убие. Макар да подозира почти от самото начало, че Ембър е въпросния дракон, той ѝ позволява да му покаже какво е да си нормален човек (забелязвате ли иронията?), да караш сърф, да играеш видео игри, да се наслаждаваш на живота.. и да обичаш. И той, като Ембър, е раздвоен между човека Гарет и войника Гарет. Постоянно си повтаря, че Ембър е просто работа и когато дойде момента, ще се раздели с нея по един или друг начин, но като че ли и сам не си вярва. Накрая проумява, че не всички дракони са зли и не всички заслужават смърт, и дори жертва работата си и себе си, защитавайки Ембър.

Някъде между онзи ден на плажа, когато я срещнах за първи път и нощта на купона, когато се целунахме в океана, тя бе станала за мен нещо повече от потенциална жертва. Някак необяснимо се беше превърнала в най-важното нещо в живота ми.

Райли, с драконско име Кобалт, е дракон отцепник, който е напуснал „Нокът“ и по този начин си е навлякъл голяма беда. Той е разкрил схемите им и открито изразява несъгласието си с тях като отваря очите и на други дракони и хора и им помага да се освободят от робството на „Нокът“. Драконът в него е силно привлечен от дракона в Ембър, но това привличане няма нищо общо с любов, а е по-скоро първичен инстинкт. Хареса ми инициативата, която е предприел, но собственическото поведение към Ембър, което проявява понякога, откровено ме дразни.

Тук ще вмъкна, че винаги когато чета история, в която различни видове създания се влюбват (хора с вампири, хора с дракони и т.н., където едните живеят много по-дълго от другите), ми е любопитно и се чудя кой в какво ще се преобрази, за да останат заедно. В случая ми е чудно Ембър ли ще се превърне някак си в обикновен човек или Гарет магически ще се превърне в дракон. Или пък някой ще умре? (Дано не!) Никаква представа; предстои да разберем.

Като цяло историята е динамична, действието се развива бързо, а краят бих нарекла отворен, но не чак толкова, че да си изгризете ноктите докато не се докопате до следващата книга. Възникват много въпроси, на някои от които получаваме отговори още в тази книга, други остават без отговори. Книгата определено много ми хареса и съвсем скоро „се мятам“ на „Война“. И понеже Джули Кагава силно ме впечатли с тази си творба, дълбоко се замислям и за трилогията ѝ „Кръв в рая“. Ако вие сте я чели и бихте искали да споделите мнение с мен, чувствайте се свободни да коментирате, бих се радвала на отзиви.

За финал искам да благодаря на издателство Pro Book, че ни предоставят възможността да се насладим на тази прекрасна история и поредица!

Ревюта на другите книги от тази поредица

За книгата

Джули Кагава - Нокът

Нокът

Нокът #1

Оригинално заглавие Talon
ISBN 9789542928850
Издателство PRO BOOK
Година на издаване 2016
Брой страници 400
Цена 14.99 лв.
GoodReads

Дракони. Те са сред нас. Но ние не ги виждаме, докато не стане много късно. От хилядолетия се води война между хората и зверовете, но тя е скрита за обществото. Светът на човеците е пазен от Ордена на свети Георги – тайното общество на убийци на дракони. След като преди стотици години драконите са били почти напълно изтребени, то те са приели тактиката за внедряване сред хората и неочаквани нападения. Скрити в човешки облик и тайно увеличаващи броя си, драконите от „Нокът” са станали силни и хитри, и все повече се доближават до крайната си цел – превземането на света и изтреблението на хората. Поне на по-голямата част.

Ембър и Данте Хил са единствените брат и сестра сред драконите. Обучена да се внедрява в човешкото общество, Ембър иска да се наслади на едно лято на свобода, преди да заеме отреденото й от съдбата място в „Нокът”. Но съдбата е въпрос на гледна точка и скоро тя ще постави под съмнение всичко, на което е научена. Докато Ембър се мъчи да приеме своето бъдеще, тя и нейният брат са преследвани от Ордена на свети Георги.


може да харесаш също