„Оставих те да си отидеш“… или пък не

Ох. Направо не знам как да започна. В началото си мислех, че чета едно нещо, а пък то се оказа СЪВСЕМ ДРУГО НЕЩО. Макинтош успя да ме смае. Почувствах се заблудена, излъгана, изиграна.. и това ми хареса. „Оставих те да си отидеш“ е един от най-добрите трилъри, които съм чела до момента. Ядоса ме, разплака ме, накара ме да я проклинам, накара ме да я обичам.

Не знам защо така останах с грешно впечатление до почти средата на книгата.

Спойлер
Мислех си, че Джена е майката на Джейкъб.

Когато беше и първия шок, много ясно. Хареса ми тази заблуда. Не знам дали сама си бях виновна за нея или не, но определено ми хареса изненадата, след като завесата се вдигна. Няколко пъти дори се връщах назад, за да намеря някаква следа, знак, който е можел да ми подскаже колко се заблуждавам. А после последваха още много изненади и неочаквани обрати. На моменти се опитвах да предвиждам, да познавам какво ще се случи и каква е истината, но в следващия момент се обърквах още повече и предположенията ми изглеждаха невероятни. Само за едно нещо успях да позная.

Като оставим настрана факта, че тази книга ми разбърка мозъка като с миксер, историята е и наситена с емоции, които бликват още в пролога. Толкова малко детенце да си отиде по такъв начин.. Може би преди 4 месеца нямаше да го преживея така, но откакто станах мама, всички деца ми станаха мили. Но това далеч не е единствената трагедия, която е сполетяла главната героиня – Джена. Направо не искам да се връщам назад и да си спомням какво е преживяла, само защото е била наивна и влюбена. А сетне и уплашена до смърт.

Чела съм и за други психопати, но Иън Питърсън разбива всички класации. Тази отвратителна гадна твар.. Предпочитам да вярвам, че такива хора съществуват само в книгите, защото иначе ще развия страх от мъжете. И защо изобщо си хабя думите да го обсъждам? Той не си заслужава обсъждането.

Може би трябва да спомена и инспектор Рей, чиито личен живот преобладаваше, като че ли, пред професионалния. Той не ми направи кой знае какво впечатление.

В края на краищата историята е прекрасна и ужасна, красота и грозота, събрани в едно. Направи ме нетърпелива за още страници, още глави, още истини, още ужаси. Самия факт, че ме държеше до сред нощите, е доста красноречив. А финалът.. направо ми се прирева от яд. Финалът оставя ТВЪРДЕ МНОГО за въображението. И на всичкото отгоре няма продължение! Е, бива ли такова нещо, питам аз?!

За книгата

Клеър Макинтош - Оставих те да си отидеш

Оставих те да си отидеш

Оригинално заглавие I Let You Go
ISBN 9789542820772
Издателство Сиела
Година на издаване 2016
Брой страници 412
Цена 15.00 лв.
Откъс GoodReads

Оставих те да си отидеш е едновременно напрегнат трилър с неочаквани обрати и един сериозен размисъл за любовта, чувството за притежание, свободата, насилието и цената на щастието.

Книгата се задържа 13 седмици в Топ 10 на „Сънди таймс” и е най-бързо продаващият се криминален роман от нов британски автор през 2015 г. С над половин милион продажби във Великобритания и издания в 28 държави Оставих те да си отидеш на Клеър Макинтош завладя както феновете на трилъра, така и критиците. Макинтош вече има номинация за британски дебютант за 2015 г., а „Сънди таймс” нареди книгата сред най-добрите за изминалата година.

Трагична злополука. Всичко стана толкова бързо и сега някой трябва да си плати. Едно дете е мъртво и убиецът е на свобода. Животът на една майка е съсипан. И не само нейният. Можело ли е да се предотврати трагедията? Как да започнеш живота си отначало?

Толкова много въпроси измъчват Джена Грей, докато търси винаги изплъзващото й се спасение край стръмните брегове на Уелс. Тя отчаяно се опитва да загърби миналото, но в него има призраци, които не я оставят да си отиде. И мракът се надига отново.

Инспектор Рей Стивънс е натоварен със задачата да търси справедливост. Решен да стигне до дъното на нещата той трябва да се пребори както с натиска от страна на началството, така и със собствените си семейни проблеми.


може да харесаш също