„Споделени тайни“ се превръщат в красиви картини

Започвайки четенето на дадена книга, началото до голяма степен определя това как ще ми потръгне цялата история. Колийн Хувър умее да пише много добри начала (ако има изобщо такава дума). Успява да подхване историите си от много интересни моменти и те кара да се запиташ в първия момент „Какво, по дяволите, се случва?“. Такъв е и случаят със „Споделени тайни“. Въпреки че тук началото не е никак весело, направо си е трагично, а и по принцип изобщо не обичам повторенията, Хувър отново е написала такова начало, което моментално те кара да искаш да продължиш да четеш и да разбереш за какво става на въпрос.

Влизам през болничните врати, съзнавайки, че ще е за последен път.
В асансьора натискам бутона с цифра три върху него и гледам как той светва за последен път.
На третия етаж вратите се отварят и аз се усмихвам на дежурната сестра, наблюдавайки изражението ѝ, когато тя съчувствено ме поглежда за последен път.
Минавам покрай склада, параклиса и стаята за отдих на персонала, отново за последен път.
Продължавам надолу по коридора, вперила поглед напред, събирам сили и тихо почуквам на вратата, очаквайки Адам да ме покани да вляза за последен път.

Но не само началата (така де) на Хувър са добри. Те само полагат основите на прекрасни истории. А „Споделени тайни“ е една наистина прекрасна история. Идеята на романа отново е много оригинална. Лично аз не съм попадала на нещо такова досега. Та, идеята на романа е превръщането на хорските признания/тайни в красиви картини, изобразени от талантливите ръце на Оуен.

И двамата главни герои тук – и Обърн, и Оуен – са жестоко очукани от живота. Никак не им е било лесно, но някак си, въпреки всички трудности, са намерили правилния път. Не че трудностите свършват когато пътищата им се пресичат, но пък винаги намират начин да ги преодолеят, било то заедно или поотделно. Няма подробно да ги описвам, само ще спомена, че много ми харесаха образите и на двамата.

Честно казано един момент от тяхната съвместна история малко ми напомни на един филм (не съм чела книгата), който е по роман на Никълъс Спаркс.

Спойлер
Тя има дете, влюбва се и създава връзка с мъж, а пък един друг мъж (полицай, само дето не е таткото на детето) иска нея и затова я заплашва да ѝ вземат детето, ако не остави мъжа, с когото излиза. И ако още се чудите кой е филмът/книгата, става на въпрос за „Талисманът“/“The lucky one” – един филм, който обожавам, а и този Зак Ефрон.. Ох, доста се отплеснах.

Колийн Хувър и тук не е пропуснала да насити историята с палитра от емоции. Ще те накара да се смееш, да тъжиш, да се ядосваш и въобще – програмата е пълна. Много ми хареса и това, че е придала една такава мистериозност,

Спойлер
като още в началото (а и по-нататък също) Оуен споделя, че познава Обърн, че я е виждал и преди някога някъде,

което допълнително подклажда любопитството. Голям плюс на историята е и това, че признанията всъщност са реални признания на реални хора (което е и малко шокиращо), както и това, че картините са нарисуани специално заради романа. Това я прави една идея по-реална и прави читателското изживяване още по-добро. А финалът.. той е перфектен.

Колийн Хувър - Споделени тайни - картини

Като завършек на това ревю ще споделя, че си изпросих тази книга като подарък за Коледа и смело заявявам, че това е един от най-добрите подаръци, които съм получавала!

За книгата

Колийн Хувър - Споделени тайни

Споделени тайни

Оригинално заглавие Confess
ISBN 9786191572144
Издателство Ибис
Година на издаване 2017
Брой страници 272
Цена 12.90 лв.
Откъс GoodReads

Красива и затрогваща история, която няма да ви остави равнодушни. История за смелостта да рискуваш всичко в името на любовта… и да преоткриеш сърцето си някъде между истината и лъжите.

Обърн Рийд е твърдо решена да възстанови разрушения си живот и да преодолее болката от миналото. В търсене на работа тя попада на художествено ателие, чиито предни прозорци са облепени с малки листчета, съдържащи най-съкровените, споделени тайни и признания на случайни хора. Обърн е разтърсена от анонимните бележки, тъй като и тя крие тайна от своето минало, която никой не бива да научава – най-вече Оуен Джентри, младият художник със зелени очи, който черпи вдъхновение за картините си от историите на другите хора и превръща най-мрачните тайни в най-чисто изкуство.

Неочаквано и за самата нея, Обърн е дълбоко привлечена от загадъчния художник, който също е силно привлечен от нея и буквално я умолява да работи за него.
Двамата поемат на едно пътуване, което никой от тях не е очаквал. А тайните, които толкова дълго са таили в душите си, ще изплуват и ще променят живота им завинаги…


може да харесаш също