„Толкова близо до хоризонта“, толкова далече от щастието

Не знам как да започна това ревю. Отказвам да повярвам, отказвам да приема, че това е истинска история. Предпочитам да вярвам, че всичко, написано в тази книга, е измислица. Не ми го побира ума как може да има такива лоши хора. Джесика Кох разби сърцето ми с историята си. Не мога да си представя колко силен трябва да си, за да преживееш такова нещо и колко смел трябва да си да го преживееш втори път, пишейки го. Възможно е да има спойлери тук-там, но ще ме прощавате.

„Толкова близо до хоризонта“ е една съкрушителна, емоционално наситена история за любов и приятелство. Ако си търсите лека и приятна романтична историйка с розов хепи енд, то това не е вашата книга. Тук авторката ни разказва три години от своя живот. Три години, изпълнени с невъзможни неща. Препятствия. Изпитания. Загуба. Три години търсене на щастие и намиране на болка. Тази книга ще ви разтърси, ще ви натъжи, ще ви ядоса. Ще събуди всичките ви инстинкти, дори тези, които не сте подозирали, че имате. Ще ви накара да се гневите на хората, на света, на живота, заради техните жестокости и несправедливости.

Джесика е най-обикновена тинейджърка, която с течение на обстоятелствата се влюбва в един необикновен Дани. Дани пък, от своя страна, не иска да допуска никого до себе си, защото.. си има причини. Но съдбата има план за тях, колкото и да (не) им се нрави. Освен Джесика и Дани, тук е и Кристина – сестрата по душа на Дани и третото движещо колело в техния свят. И Дани, и Кристина са изстрадали много, още от детството, но въпреки всички проблеми, тримата успяват да постигнат някаква бегло подобие на щастие до момента, в който всичко започва да се разпада като домино. Няма да навлизам в подробности.

„Толкова близо до хоризонта“ е история, която показва колко несправедлив и гаден може да бъде живота, независимо колко добър човек си. Определено те кара да се замислиш втори път дали животът ти е толкова непоносим, колкото се оплакваш, че е. Кара те да се замислиш за любимите си хора. Кара те да ги обичаш повече. Не бих я нарекла красива. Не, историята никак не е красива. Тъжна е, а накрая те разплаква. Мен ме разплака. Докара ме до емоционален разпад.

През почти цялото време, докато четях, имах чувството че това са мои близки. Когато им се случваха всякакви гадости, имах чувството, че се случват на мои приятели. Покъртително е. Да си безсилен. Още ми е тъжно. Тази история се изживява, не се чете.

Чак като добавих книгата в Goodreads като „currently reading“, забелязах, че е трилогия. Има още две книги за Дани, като втората, доколкото разбрах, е за детството му, а третата – за живота му с Кристина. Стискам палци да издадат и тях на български.

Последно, но не на последно място, бих искала да поздравя Фиделия Косева за красивата корица. Много по-добра е от оригинала и много по-точна. Отразява точно един специален момент от книгата, който няма как да пропуснеш.

Искрени благодарности към издателство ЕМАС, че ми предоставиха възможността да стана част от живота на Дани и Джесика!

За книгата

Джесика Кох - Толкова близо до хоризонта

Толкова близо до хоризонта

Оригинално заглавие Dem Horizont so nah
ISBN 9789543573554
Издателство ЕМАС
Година на издаване 2017
Брой страници 440
Цена 16.90 лв.
Откъс GoodReads

Най-силната любов.
Най-силната болка.
Една истинска история.

Джесика е на седемнайсет, наслаждава се на живота и гледа напред в многообещаващо бъдеще. Тогава среща Дани – самонадеян двайсетгодишен красавец, роден в Атланта. С Джесика е свършено – тя лудва по него, но не само заради външния му вид. Около Дани витае мрачна тайна.

Постепенно момичето успява да надникне зад фасадата на младия мъж и да стигне до неговата същност. Отварят се бездни: Дани носи дълбока травма от детството и – далеч от близки и родина – се бори за нормален живот.
Въпреки всички трудности и противно на всякакъв разум, между двамата възниква и луда страст, но и дълбока обич. А при Дани не само миналото е мрачно. Белязано е и неговото бъдеще. Започва луда надпревара с времето…

Една история за приятелство, смелост, доверие и силата да се откажеш. Една истинска история от началото до края.


може да харесаш също