Уилям Уентън и началото на неговите приключения

Имам щастието тази година да попадам все на чудесни заглавия, зад които се крият все хубави истории и за скромната бройка от 9 (девет) прочетени книги до момента от началото на годината, нито една от тях не ме е разочаровала. Изключение не прави и „Уилям Уентън и крадецът на луридий“.

Красивата грабваща окото корица отново е дело на Стоян Атанасов – всеки път се изумявам и дивя на невероятния му талант. За книжката, честно казано, бях малко скептична, тъй като ми се стори по-скоро детска и си мислех „Какво ли пък толкова ще ме развълнува?“. Е, за моя радост, оказа се, че доста съм се объркала. Историята е много интересна, действието е супер динамично – винаги нещо се случва, Уилям е постоянно в движение, а неприятностите го следват неотлъчно по петите.

Много силно впечатление ми направи това, че книгата е написана перфектно по точния начин за деца. Историята е побрана в около 230 страници, обемът ѝ не е плашещ (много хора, не само деца, се „плашат“ от дебели книги). Изреченията са кратки и простички, не са използвани сложни думи и изрази. От друга стана, пък, има интересни заигравки с думите, от които се получават нови думички (като кавгобот, стълбобот, Отровник Растителис, Красивикум Пъкло и много други имена на роботи, растения, че даже и на хора) и освен интересно, става и забавно. Според мен, оставяйки настрана факта, че е много забавна, историята също така буди любопитство за наука у децата (и може би не само). Например, как можеш да накараш лампа да светне само с помощта на два картофа. За щастие, доста предвидливо, това не е описано подробно. Боби Перс се е справил отлично.

Като обобщение ще кажа, че „Уилям Уентън и крадецът на луридий“ е една страхотна книга за деца от всякакви възрасти /*подчертавам всякакви*/, страшно забавна, с интересен сюжет с много обрати и перфектен завършек. Очаквам с нетърпение следващите приключения на Уилям, а тази книжка задължително ще я запазя за моя син и когато порасне достатъчно с кеф ще му я дам да си я прочете. (Междувременно трябва да го науча, че книжките не се мачкат и късат и най-вече не стават за ядене.) 🤭

Благодаря на издателство ЕМАС, че ми предоставиха възможността да имам и прочета това книжно съкровище! ❤

За книгата

Боби Перс - Уилям Уентън и крадецът на луридий

Уилям Уентън и крадецът на луридий

Уилям Уентън #1

Оригинално заглавие Luridiumstyven
ISBN 9789543573974
Издателство ЕМАС
Година на издаване 2019
Брой страници 232
Цена 13.90 лв.
GoodReads

Привидно животът на дванайсетгодишния Уилям е съвсем обикновен – мили родители, тихо градче в Норвегия. Но всъщност той е гений – свръхталантлив кодоразбивач – а откакто любимият му дядо внезапно изчезва преди осем години, семейството му е принудено да забрави за родния Лондон и миналото си и да се представя под фалшива фамилия. Защо? Уилям няма представа. Казано му е само да не се набива на очи. И той се старае да не привлича излишно внимание.

Докато в града не пристига най-трудната главоблъсканица на света: Мозъкотрошачката. Разработена от светилата в световната криптология, тази логическа загадка ще се окаже съдбоносна – ще отключи неподозирани възможности у Уилям и ще го превърне в най-добрия разшифровчик на света. А невидимата заплаха, досега тегнала над семейството му, изведнъж ще придобие съвсем конкретен образ…

С „Крадецът на луридий“ Боби Перс поставя началото на награждаваната поредица за Уилям Уентън, който трябва да разплете мистерията, обвила миналото на семейството му, и да се справи с истината – а и с цял нов свят на роботи и свръхтехнологии. Напрегнати, динамични и вълнуващи, приключенията на Уилям ще се харесат на всички фенове на Пърси Джаксън и Доктор Ху. До момента поредицата има читатели в 36 страни по света и е напът да стигне и до екраните.


може да харесаш също