Последиците от една „Жестока любов“

– Любовта невинаги е красива, Тейт. Понякога прекарваш цял живот, надявайки се, че ще бъде различно. По-добро. А после, без да разбереш как, отново се озоваваш на стартовата линия, изгубил сърцето си някъде по пътя.

Колийн Хувър отново ни е поднесла една силна история, дълбоко трогваща и емоционална. „Жестока любов“ е книга за любовта, за загубата, за копнежа по недостижимото, за страха от ново начало. Историята ни учи, че не бива да оставяме призраците от миналото да диктуват бъдещето ни и не бива да се лишаваме от щастието заради едничкия страх да не го загубим. Трябва просто да продължим напред.

Понякога да продължиш напред е… единственият начин да продължиш.

Първият ми досег с творчеството на авторката беше с дуологията „Без Хоуп“ – две невероятни книги, също емоционални и много силни. Още тогава ми хареса как пише Колийн Хувър. Как успява да побере толкова много болка между страниците и все пак историите ѝ са красиви по един необикновен начин.

„Жестока любов“ съдържа в себе си болка. Толкова много болка. И то такава, каквато би могъл да разбереш, само ако лично си я преживял. Въпреки че си има своите весели моменти, историята на Тейт и Майлс никак не е весела. Тъжна е. Трагична.

Тейт е най-обикновено момиче. И както всяко обикновено момиче неминуемо се влюбва в Майлс, въпреки правилата и ограниченията, които той налага. Напълно разбираемо, няма как да е иначе!

В гърдите ми става нещо странно. Нещо сякаш пърха. Ненавиждам го, защото знам какво означава. Означава, че тялото ми започва наистина да харесва Майлс. Мога само да се надявам, че умът ми никога няма да последва примера му.

Майлс, от друга страна, е изстрадал твърде много още в тийнейджърските си години. Не бих могла да си представя как се е справил с тази мъка. Няма да описвам подробно какво е преживял, но е преживял ужасни неща. И тези неща някак си са го пречупили и той е затворил сърцето си за любовта.

Първоначално оцених тази книга с 5 звезди в Goodreads, но сега, когато пиша това ревю, ми се струва, че 5 са ѝ много. Историята е красива, емоционално наситена и успя да ме трогне, но ако трябва да съм честна, имаше и неща, които не ми харесаха.

  • За цялата си мъка и болка Майлс обвинява любовта. Любовта била жестока. Ами не е любовта. Хората са жестоки. Хората са му причинили болка, а не любовта. И въпреки че е изстрадал толкова много, не ми се стори честно или пък правилно да се самонаказва и да наказва и другите.
  • Като си говорим за Майлс – миналото му, разказвано от негова гледна точка на моменти като че ли ми се стори претупано. Вярно, че стилът на писане там е по-различен и все пак на някои места ми се искаше да е по-подробно описано.
  • Имаше един момент, 2-3 поредни глави от настоящето, от гледната точка на Тейт, които бяха сигурно 95% секс и нищо друго. Ей в тоя момент беше започнало да става леко досадно, кажи-речи се повтаряше все едно и също.

Като изключим тези дребни несъвършенства, историята е страхотна. Грабва още с първото изречение. Чете се бързо и неусетно, а краят е напълно задоволителен. Вълнуваща, трогателна и пленителна са само малка част от прилагателните, с който бих могла да я опиша. Хареса ми това, че се разказва от две гледни точки – и на Тейт и на Майлс, и така успяваме да проследим паралелно настоящето на Тейт и миналото на Майлс, което е ключова част в цялата история. Хареса ми необикновената първа среща на главните ни герои, хареса ми и мъдрият асансьорен капитан – старецът Кеп, който, освен всичко друго, е и страшно забавен. Бих определила „Жестока любов“ като история, лекуваща разбити сърца.

Благодаря на издателство Ибис, че ми предоставиха възможността да се потопя в света на Тейт и Майлс! Продължавайте да издавате Колийн Хувър!

За книгата

Колийн Хувър - Жестока любов

Жестока любов

Оригинално заглавие Ugly Love
ISBN 9786191571956
Издателство Ибис
Година на издаване 2017
Брой страници 288
Цена 12.90 лв.
GoodReads

Koгaтo 23-гoдишнaтa cтyдeнтĸa Teйт Koлинc oтивa дa yчи в Caн Фpaнциcĸo, oщe пъpвaтa вeчep пътят ѝ ce пpecичa c тoзи нa пилoтa Maйлc, пpиятeл нa бpaт ѝ. Toй e мълчaлив, ниĸoгa нe ce ycмиxвa и oчeвиднo тaи гoлямa бoлĸa в ceбe cи.

Toвa нe e любoв oт пpъв пoглeд. Te eдвa ли биxa мoгли дa cтaнaт и дoбpи пpиятeли. Eдинcтвeнoтo oбщo, ĸoeтo Teйт и Maйлc имaт пoмeждy cи, e взaимнoтo им пpивличaнe. Угoвopĸaтa зa нeaнгaжиpaщи cpeщи ги ycтpoйвa идeaлнo, зaщoтo тoй нe иcĸa любoв, a тя нямa вpeмe зa нeя. И нeщaтa биxa мoгли дa ce пoлyчaт, cтигa Teйт дa ce пpидъpжa ĸъм eдинcтвeнитe двe пpaвилa нa Maйлc:

1. Hиĸoгa нe питaй зa минaлoтo.
2. He oчaĸвaй бъдeщe.

И двaмaтa cи миcлят, чe мoгaт дa ce cпpaвят, нo тoгaвa минaлo и бъдeщe ce пpeплитaт…


може да харесаш също