Жестока любов - Колийн Хувър

Ще се влюбиш ли отново, ако си преживял „Жестока любов“?

– Любовта невинаги е красива, Тейт. Понякога прекарваш цял живот, надявайки се, че ще бъде различно. По-добро. А после, без да разбереш как, отново се озоваваш на стартовата линия, изгубил сърцето си някъде по пътя.

Колийн Хувър отново ни е поднесла една силна история, дълбоко трогваща и емоционална. „Жестока любов“ е книга за любовта, за загубата, за копнежа по недостижимото, за страха от ново начало. Историята ни учи, че не бива да оставяме призраците от миналото да диктуват бъдещето ни и не бива да се лишаваме от щастието заради едничкия страх да не го загубим. Трябва просто да продължим напред.

Понякога да продължиш напред е… единственият начин да продължиш.

Първият ми досег с творчеството на авторката беше с дуологията „Без Хоуп“ – две невероятни книги, също емоционални и много силни. Още тогава ми хареса как пише Колийн Хувър. Как успява да побере толкова много болка между страниците и все пак историите ѝ са красиви по един необикновен начин.

„Жестока любов“ съдържа в себе си болка. Толкова много болка. И то такава, каквато би могъл да разбереш, само ако лично си я преживял. Въпреки че си има своите весели моменти, историята на Тейт и Майлс никак не е весела. Тъжна е. Трагична.

Тейт е най-обикновено момиче. И както всяко обикновено момиче неминуемо се влюбва в Майлс, въпреки правилата и ограниченията, които той налага. Напълно разбираемо, няма как да е иначе!

В гърдите ми става нещо странно. Нещо сякаш пърха. Ненавиждам го, защото знам какво означава. Означава, че тялото ми започва наистина да харесва Майлс.
Мога само да се надявам, че умът ми никога няма да последва примера му.

Майлс, от друга страна, е изстрадал твърде много още в тийнейджърските си години. Не бих могла да си представя как се е справил с тази мъка. Няма да описвам подробно какво е преживял, но е преживял ужасни неща. И тези неща някак си са го пречупили и той е затворил сърцето си за любовта.

Първоначално оцених тази книга с 5 звезди в Goodreads, но сега, когато пиша това ревю, ми се струва, че 5 са ѝ много. Историята е красива, емоционално наситена и успя да ме трогне, но ако трябва да съм честна, имаше и неща, които не ми харесаха.

  • За цялата си мъка и болка Майлс обвинява любовта. Любовта била жестока. Ами не е любовта. Хората са жестоки. Хората са му причинили болка, а не любовта. И въпреки че е изстрадал толкова много, не ми се стори честно или пък правилно да се самонаказва и да наказва и другите.
  • Като си говорим за Майлс – миналото му, разказвано от негова гледна точка на моменти като че ли ми се стори претупано. Вярно, че стилът на писане там е по-различен и все пак на някои места ми се искаше да е по-подробно описано.
  • Имаше един момент, 2-3 поредни глави от настоящето, от гледната точка на Тейт, които бяха сигурно 95% секс и нищо друго. Ей в тоя момент беше започнало да става леко досадно, кажи-речи се повтаряше все едно и също.

Като изключим тези дребни несъвършенства, историята е страхотна. Грабва още с първото изречение. Чете се бързо и неусетно, а краят е напълно задоволителен. Вълнуваща, трогателна и пленителна са само малка част от прилагателните, с който бих могла да я нарека. Хареса ми това, че се разказва от две гледни точки – и на Тейт и на Майлс, и така успяваме да проследим паралелно настоящето на Тейт и миналото на Майлс, което е ключова част в цялата история. Хареса ми необикновената първа среща на главните ни герои, хареса ми и мъдрият асансьорен капитан – старецът Кеп, който, освен всичко друго, е и страшно забавен. Бих определила „Жестока любов“ като история, лекуваща разбити сърца.

Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност да се потопя в света на Тейт и Майлс! Продължавайте да издавате Колийн Хувър!

Повече информация за книгата

Жестока любов


Колийн ХувърISBN:

9786191571956

Издадена през:

2017 година

Издадена от:

Издателство Ибис

Жанр:

Съвременна романтика

Страници:

288
Goodreads

Дълбоко емоционална и затрогваща книга, която ще разтопи сърцето ви!

Когато 23-годишната студентка Тейт Колинс отива да учи в Сан Франциско, още първата вечер пътят й се пресича с този на пилота Майлс, приятел на брат й. Той е мълчалив, никога не се усмихва и очевидно таи голяма болка в себе си.
Това не е любов от пръв поглед. Те едва ли биха могли да станат и добри приятели. Единственото общо, което Тейт и Майлс имат помежду си, е взаимното им привличане. Уговорката за неангажиращи срещи ги устройва идеално, защото той не иска любов, а тя няма време за нея. И нещата биха могли да се получат, стига Тейт да се придържа към единствените две правила на Майлс:

1. Никога не питай за миналото.
2. Не очаквай бъдеще.

И двамата си мислят, че могат да се справят, но тогава минало и бъдеще се преплитат…

„Рядко оценявам книга с шест звезди (всъщност, това ще бъде първият път, в който го правя тази година), ала истината е, че тази книга ми даде много повече, отколкото бих могла да очаквам. Историята е затрогваща, стилът – великолепен, а начинът, по който всичко беше вплетено заедно, просто спира дъха.“ –  ОТЗИВ ОТ ЧИТАТЕЛ

Две поредни години (2015 и 2016) книги на Колийн Хувър са избирани от читателите за роман на годината (категория „Романтика“) в Goodreads Choice Awards.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *