Пенрин и краят на дните - Сюзън Ий

Surviror: Angel Edition

„Пенрин и краят на дните“… Една епична апокалиптична история за ангели, разделена на три невероятни и вълнуващи части. Ангели падат от небето и носят със себе си края на дните, а за човечеството всяка минута е борба за оцеляване. Ангелският свят е суров, свят на разрушения, страх, паника и загуби. Погубени са животи, семейства, близки.. погубена е вярата в доброто. И всичко започва с „Ангелско нашествие“.

Още от първата книга историята грабва вниманието със света, в който ни потапя Сюзън Ий. Мрачните порутени улици, срутените мостове и изоставените насред пътя коли рисуват смразяващи кръвта пейзажи. А сред всичкия този хаос една тинейджърка губи малката си сестричка.. и си намира ангел.

Пенрин е невероятна героиня – смела и борбена, тя не се предава пред нищо, дори пред страха, за да събере семейството си отново. Умее да импровизира и да се справя в критични ситуации. Притежава силен дух, кураж и завидно търпение. Особено към един арогантен и надменен ангел. За Рафи не се разбира много от тази книга, тъй като историята се разказва от Пенрин, а има доста моменти, в които той е в безсъзнание или пък не са заедно. Във всеки случай първото впечатление и на двамата един към друг определено не е правилното. Но с времето и с „партньорството си в престъплението“ се опознават лека полека и осъзнават някои неща за хората и ангелите, които не са знаели или в които не са вярвали. Като например, че не са толкова лоши. И дори между тях успяват да покълнат чувства, твърде крехки, за да бъдат изказани на глас. Заедно те се впускат в търсене, изпълнено с опасности и приключения – Пенрин в търсене на сестра си, а Рафи – на крилете си. Накрая и двамата намират това, което са търсили, но нито Пейдж, нито крилата на Рафи са точно такива, каквито са ги изгубили.

Но Пенрин и Рафи не са единствените герои в нашата зловеща история. Най-различни колоритни образи се срещат по пътя към освобождението от ангелско робство. Като започнем от привидно откачената майка на Пенрин, близнаците Туидълди и Туидълдум, които са не по-малко луди, и завършим с малката Пейдж, превърната в чудовище и все пак запазила човечността си.

Действието в „Ангелско нашествие“ се развива динамично, авторката успява да ни държи на нокти, а напрежението, неведението и зловещите обрати и разкрития просто те карат да отгръщаш страниците една подир друга, докато не свършат, за да разбереш какво ще следва. А накрая.. е, краят не е от щастливите и определено предизвиква желание за неотложно преминаване към втората част от историята.

„Ангелски свят“ е достойно продължение на първата книга. Пенрин, тъкмо намерила малката си сестра, или поне това, което е останало от нея, тя отново я губи и всичко се почва от начало – търсенето, битките, борбата за живот. Невероятно е как Пенрин не се пречупва нито пред отчаянието, нито пред страха, нито пред опасностите. Пада, става, стиска зъби и продължава. Дори да не знае какво прави.

И тук изненадите изскачат една след друга, коя от коя по-шокиращи. Запознаваме се по-обстойно с още един герой – Мечо Пуки, който е в ръцете на Пенрин и освен че ѝ издава (както и на нас, читателите) няколко от тайните на Рафи, той ѝ помага яростно в битките. Тук няма как да не спомена спиращата дъха сцена, в която ангелските мечове се прекланят пред Мечо Пуки – усещането след прочита ѝ беше невероятно! Невероятно удоволствие за читателската ми душа!

Рафи, който е превърнат в ангел, приличащ на демон и чиито истински крила са на гърба на Белиал – демонът, който в първата книга му ги посича и взима, плаши хората с вида си, въпреки желанието си да им помогне.

Мъчително е да видиш, че хората предпочитат злия тип, който прилича на ангел, пред добрия, с вид на демон.

Както и Пенрин, Рафи също продължава своята борба, битката да си върне крилата и отново да бъде ангел във всяко значение на думата, която битка към края на книгата е наполовина спечелена. И тук присъства очаквано неочакван не-хепи енд, който представлява още едно пътуване към неизвестното.

И стигаме до „Краят на дните“. Епичен финал! Третата книга от трилогията за мен бе най-динамичната. Във всеки момент нещо се случва, някой враг изскача от някъде, някой се опитва да те убие.. така де, Пенрин. Да убие Пенрин. Разкриват се интересни тайни около Белиал, които предизвикват леки симпатии, в колкото и зъл демон да го е превърнал живота. Рафи най-сетне получава това, което иска (получава крилата си и меча си, отново е ангел от главата до петите), само за да го пожертва в името на любовта. А Пенрин успява да намери лидера в себе си и да поведе хората в последната битка. Въпреки че не вярва в себе си и в думите, с които ги е убедила, те вярват в нея и не са готови да се предадат без бой.

„Краят на дните“ се чете със затаен дъх и в очакване и неусетно те отвежда до самия финал. Това, което стана ясно, е че Пенрин и Рафи признаха един пред друг (а и пред всички останали) чувствата си и краят беше щастлив. Това, което на мен не ми стана ясно (което в повечето подобни истории се изяснява) е как ще просъществува връзката им при положение, че разликата в продължителността на живота им е меко казано голяма.

Трилогията „Пенрин и краят на дните“ е един огромен, светещ, неонов, мигащ MUST HAVE. Тези три книжни находки са невероятно попадение във всяка читателска колекция. Като започнем с невероятно красивите релефни корици, за които са се постарали от издателство Емас и завършим с още по-невероятната история, криеща се между страниците им. Ако още не сте се докоснали до тях – не чакайте! Историята е от тези, които не бива да се пропускат!

А аз, с цялото си сърце и душа, благодаря на издателство Емас, че ни предоставят възможността да се насладим на тези съкровища!

2 коментара

  1. Много подробно и добре написано ревю! Страшно много ми допадна как си се изразила за поредицата, от отдавна съм и хвърлил око и сега вече съм убеден, че ще я започна в най-скоро време. Идея за антиутопия, в която ангелите са лоши, просто няма как да не и обърна внимание. Единствено се надявам по-скоро да се докопам до книгите и най-после да ги започна! 🙂

    1. Благодаря ти за хубавите думи 🙂 Радвам се, че ревюто ми ти е харесало, ще се радвам да науча и твоето мнение за поредицата, след като я прочетеш (в което изобщо не се съмнявам) 😛

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *